"SvÄrt för Putin att sopa under mattan"

Ryssar tvingas lĂ€mna sina hem – och den ryska staten tvingas mota tillbaka angripare. Framstötarna över grĂ€nsen frĂ„n Ukraina gör det svĂ„rt för Kreml att slappna av. –Det hĂ€r Ă€r inte nĂ„got som ryssarna kan sopa under mattan, sĂ€ger den brittiske experten Mark Galeotti.

MÀnniskor i den ryska Belgorod-regionen ser över skadorna i ett delvis förstört bostadshus pÄ tisdagen.

MÀnniskor i den ryska Belgorod-regionen ser över skadorna i ett delvis förstört bostadshus pÄ tisdagen.

Foto: AP/TT

Ryssland2023-05-24 05:30

PÄ mÄndagen ringlade bilköerna lÄnga frÄn grÀnsomrÄdena i ryska Belgorod, nÀr larmen gick om vÀpnade grupper som ryckte fram över grÀnsen. Regionen har Äterkommande hamnat under viss beskjutning frÄn ukrainskt hÄll.

De senaste dagarnas oroligheter vid grÀnsen följde pÄ ett i raden av grÀnsintrÄng och det hittills största.

– Det Ă€r viktigt att sĂ€tta det i sammanhang med att Ukrainas militĂ€ra underrĂ€ttelsetjĂ€nst har trappat upp sitt arbete med lönnmord och sabotage inne i Ryssland, sĂ€ger Mark Galeotti, brittisk och Rysslandsspecialiserad statsvetare, historiker och författare.

– Det handlar om att se till att ryssar, sĂ€rskilt ryssar nĂ€ra grĂ€nsen, inser att det hĂ€r Ă€r ett krig som kommer att drabba Ă€ven dem.

Andra tv-bilder

Rysslands hÄrt styrda statsmedier har Ätergett hÀndelserna vid grÀnsen, om Àn ÄterhÄllsamt och med fokus pÄ myndigheternas ÄtgÀrder. I stÀllet för bilköer och rökkolonner visar bilderna guvernörer och ansvariga som bedyrar att lÀget snart Àr under kontroll.

– Även en tidning som Rossijskaja Gazeta, statens officiella, har tvingats tĂ€cka de senaste intrĂ„ngen. Oavsett om de ville det eller ej sĂ„ har det blivit nationella nyheter, sĂ€ger Mark Galeotti.

Vid tidigare tillfÀllen har det inte varit sjÀlvklart att grÀnsintrÄng skulle nÀmnas över huvud taget. NÀr en mindre grupp korsade grÀnsen och orsakade uppstÄndelse i ryska orter i mars svarade Ryssland dock tvÀrtom med ett omfattande robotanfall mot Ukraina som president Vladimir Putin personligen gick ut och beskrev som en stor hÀmnd.

Grupperna som ligger bakom intrÄngen bestÄr Ätminstone i huvudsak av ryska frivilligförband som stÄr pÄ Ukrainas sida. Men Ryssland framhÀrdar att de Àr ukrainare.

– För att man vill minimera bilden av ryssar som visar sig villiga att ta till vapen mot den ryska staten, sĂ€ger Galeotti.

MÄnga röda linjer

Problemet dĂ„ Ă€r att det vid nĂ„gon punkt skulle kunna ses som ukrainska angrepp mot ryskt territorium – som krigshandlingar som passerar nĂ„gon av Vladimir Putins uttalade röda linjer.

Men det har funnits mÄnga sÄdana röda linjer, poÀngterar Mark Galeotti. De har gÀllt anfallsvapen, artillerisystem, robotsystem. Senast larmade Kreml om riskerna vÀst utsÀtter sig för om man skickar stridsflygplan till Ukraina. HÀrom dagen utlovades de första leveranserna.

– Jag tror att ryssarna vid det hĂ€r laget Ă€r medvetna om riskerna i att ropa varg, sĂ€ger den brittiske akademikern.

– Som jag ser det finns det bara en riktig röd linje, som gĂ„r vid vad som Ă€n utgör ett direkt hot mot makten i Kreml. Även nĂ€r det gĂ€ller Krimhalvön Ă€r det tveksamt.

Pinsamheter

Det Àr bara nÄgra veckor sedan en drönare av allt att döma exploderade i Kreml, mitt i Moskva. Angrepp och provokationer som dessa blir Ätminstone vÀldigt pinsamma för Vladimir Putin, enligt Galeotti.

– Det kommer inte att fĂ€lla honom. Vi kommer inte att se folkmobbar pĂ„ gatorna som stormar Kreml. Men vad det gör Ă€r att det tĂ€r pĂ„ regimens legitimitet och gör det svĂ„rare för den att hantera framtida utmaningar, oavsett om det Ă€r militĂ€ra bakslag, att Krim faller, en ekonomisk kollaps, eller vad det Ă€n Ă€r.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!