Transsibiriska tåg rullar igen

Trafiken på Transsibiriska järnvägen, som varit avbruten hela helgen, kommer nu åter i gång. Efter intensivt arbete med en bortspolad bro har ett spår kunnat öppnas.

Arkivbild på ett tåg längs Transmongoliska järnvägen. Underredena måste bytas mellan Kina och Mongoliet, som har olika spårvidder.

Arkivbild på ett tåg längs Transmongoliska järnvägen. Underredena måste bytas mellan Kina och Mongoliet, som har olika spårvidder.

Foto: Jeremy Hainsworth/AP/TT

Ryssland2021-07-26 11:41

Det var i mitten av förra veckan som extremt regnande ledde till att en viktig järnvägsbro i den ryska regionen Transbajkal förstördes av vattenmassor. Tågen längs Moskva–Vladivostok fick stoppas, och det statliga bolaget RZD slutade sälja biljetter till den berömda rutten.

Ryska medier rapporterar att självaste president Vladimir Putin engagerade sig, och stora resurser sattes in för att laga bron.

"Tågtrafiken har öppnats på ett spår över floden Areda, på sektionen Kuenga–Ukurej", kunde den transbajkalska regionregeringen meddela på måndagen, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Arbetet fortsätter med att få klart även det andra spåret.

Transbajkal ligger öster om Bajkalsjön, där den Transmongoliska järnvägen viker av söderut mot Mongoliet och Kina. Problemen berör därmed i första hand inrikestågen längs den klassiska Transsibiriska järnvägen, och inte de nyare spår som går mellan huvudstäderna Moskva, Ulan Bator och Peking.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel gräns i bildtexten.

Fakta: Berömd järnväg

Transsibiriska järnvägen är berömd som världens längsta oavbrutna tågresa, trippen Moskva–Vladivostok är 9 259 kilometer lång och tar drygt en vecka. Många turister föredrar dock att åka Moskva–Peking, vilket är något kortare; 7 621 kilometer via Mongoliet, eller 8 986 kilometer för den som tar den mindre kända Transmanchuriska rutten.

Källa: Entusiastsajten Seat61.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!