Ukrainsk avhoppad politiker mördad i park

En prorysk ukrainsk politiker, som hoppat av till Ryssland, har hittats död i en park utanför Moskva. Enligt en källa utfördes mordet av den ukrainska säkerhetstjänsten SBU. Källan beskriver mordoffret som "en förrädare av högsta rang, kollaboratör och propagandist".

Rysk polis genomsöker parken i Odintsovodistriktet, sydväst om Moskva, där den proryske ukrainske politikern Illja

Rysk polis genomsöker parken i Odintsovodistriktet, sydväst om Moskva, där den proryske ukrainske politikern Illja

Foto: Russian Investigative Committee/AP/TT

Ryssland2023-12-07 10:33

Den tidigare ukrainske parlamentsledamoten Illja Kyva hittades på onsdagen mördad i en park utanför Moskva, rapporterar ryska medier.

Illja Kyva valdes 2019 in i Ukrainas parlament för det proryska partiet Oppositionsplattformen – För livet, ett parti som förbjöds efter Rysslands fullskaliga invasion av landet. Kort före den ryska invasionen 2022 hoppade han också av till Ryssland.

På onsdagseftermiddagen hittades Kyvas kropp i en blodpöl i en park i den välbärgade Odintsovo-förorten nära Moskva, enligt Telegram-kanalen Mash, skriver Meduza.

Källor: Ska ha mördats av ukrainsk säkerhetstjänst

Enligt Kyiv Post, som citerar en källa i den ukrainska säkerhetstjänsten, ska Illja Kyva ha lönnmördats i en operation ledd av landets säkerhetstjänst SBU.

"Han eliminerades med handeldvapen", sade källan till tidningen, och kallade ex-politikern för "en förrädare av högsta rang, kollaboratör och propagandist".

Efter sitt avhopp medverkade Illja Kyva regelbundet i rysk tv, där han uttryckte stöd för Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Han uppmanade också Ukraina att kapitulera och hävdade att landet "är förslavat och nedtvingat på knä av väst", skriver Kyiv Post.

I mars 2022 fråntog Ukrainas parlament Verchovna Rada Kyvs parlamentariska status, och i november 2023 dömdes han av en ukrainsk domstol till 14 års fängelse i frånvaro anklagad för förräderi.

Ukraina bekräftar dödsfall

Den ukrainska underrättelsetjänstens talesperson Andrij Yusov bekräftade dödsfallet på onsdagskvällen, skriver AFP.

– Vi kan bekräfta att Kyva är avklarad. Samma öde kommer att drabba andra som har förrått Ukraina, såväl som Putinregimens hantlangare, sade han i ett tv-sänt inslag.

Yusov bekräftade inte att Ukraina ligger bakom dödsskjutningen, men kallade Illja Kyva för ”en av de största förrädarna och kollaboratörerna”.

Ryska myndigheter säger sig behandla dådet som "en ukrainsk konspiration".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!