Uppgifterna om bilexplosionen kommer från den statliga ryska nyhetsbyrån Tass och har inte bekräftats av oberoende källor.
60-årige Aleksandr Dugin är en högerextrem politisk filosof som i en rad böcker spridit sin geopolitiska syn på världen och anses ha hjälpt till att forma president Vladimir Putins expansionistiska utrikespolitik.
Han har bland annat länge förespråkat förenandet av rysktalande territorier i ett nytt stort imperium och har helhjärtat ställt sig bakom Rysslands invasion av Ukraina. Redan 2015 införde USA sanktioner mot Dugin efter Rysslands olagliga annektering av Krimhalvön 2014, som han också stödde, skriver AFP.
"Överdriver hans betydelse"
Enligt experter som TT talat med råder det dock delade meningar om exakt hur stort hans inflytande på Putin faktiskt är.
Carolina Vendil Pallin, vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), beskriver Dugin som inflytelserik inom den nationalistiska delen av det ryska politiska spektrumet.
– När jag reste runt i Ryssland på 1990-talet kunde man köpa hans skrifter utanför historiska muséet i Moskva, där stod alla nationalister och bolsjeviker som var helt marginaliserade. Sedan dess har hans tankar blivit mer och mer normalideologi i Ryssland, säger hon och tillägger:
– Däremot tror jag att när vi i väst ibland pratar om det som att han är någon slags ideolog bakom Putin så överdriver vi hans betydelse.
Indirekt inflytande
Även Per Anders Rudling, docent i historia vid Lunds universitet, delar bilden av att västliga analytiker ofta ger Dugin stort utrymme jämfört med ryska medier.
Det innebär dock inte att Dugin saknar inflytande, utan snarare kan ses som en betydande indirekt inspirationskälla för Putin och hans krets som utformat den ryska politiken, menar han. Idéerna om expansiv nationalism, dyrkan av styrka och förakt för svaghet är aspekter som kan kännas igen från 1920- och 1930-talets tidiga fascism, enligt Rudling.
– Den här ideologin har han lånat mycket från Dugin, den här idén med aggressiv expansiv nationalism och att Dugin i sin tur nästan kan räknas vara en del av en neofascistisk tradition, det är ett faktum, säger han och fortsätter:
– Men Putin citerar honom inte, han är inte en direkt källa som han anför i sina tal, och han har ingen regelbunden närvaro i ryska medier. Det är en figur som ryssarna själva inte gärna vill marknadsföra för att han är så pass radikal, säger Per Anders Rudling.
"Enorm ryktesspridning"
Dugins dotter, 29-åriga journalisten Daria Dugina, är inte lika känd som sin far, men har uttryckligen ställt sig bakom Rysslands krig i Ukraina. Hon sattes tidigare i år upp på USA:s och Storbritanniens sanktionslistor efter att ha anklagats för att bidragit till att sprida desinformation i samband med invasionen, rapporterar BBC.
Enligt uppgifter i ryska medier ska den aktuella bilen ha tillhört Aleksandr Dugin, som vid tillfället inte befann sig i fordonet.
Mycket är fortfarande oklart kring vad som har hänt, men i Ryssland har det spekulerats i att fadern skulle ha varit måltavlan och i landets medier har det förekommit påståenden om att Ukraina ligger bakom händelsen.
– Hela det ryska samhället präglas av att det kommer vara en enorm ryktesspridning. Jag tänker att man ska vara ytterst försiktig med att tolka uppgifterna som kommer nu. Det här är inte ett land där det finns ett politiskt oberoende rättssystem som kan utreda brott på det viset som vi är vana vid här, säger Carolina Vendil Pallin.
Ukraina har också genom president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak nekat till all inblandning i Daria Duginas död.
– Jag kan bekräfta att Ukraina självfallet inte har något att göra med det här, för till skillnad från den Ryska federationen är vi varken en kriminell stat eller en terrorstat, säger han enligt The Guardian till ukrainsk tv.