Upproret i Ryssland – detta har hänt

En missnöjd Wagnerledare lämnade kriget och begav sig mot Moskva med sina soldater. Förräderi och ett hugg i ryggen, sade Putin i ett tv-tal. Med bara 20 mil kvar till Moskva tog det stopp. Detta har hänt under och efter Wagnergruppens uppror i Ryssland.

Jevgeniij Prigozjin rullade ut från Rostov-vid-Don och mötte människor som firar och ville ta bild med honom.

Jevgeniij Prigozjin rullade ut från Rostov-vid-Don och mötte människor som firar och ville ta bild med honom.

Foto: AP/TT

Ryssland2023-06-27 09:01

Sent i fredags kväll

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin anklagade den ryska militären för att ha beskjutit hans soldater. På sociala medier sade han att gruppens styrkor besköts och att "ett enormt antal" soldater dödades. Han lade inte fram några bevis för detta.

En konflikt har under Ukrainakriget pågått mellan Prigozjin och militärledningen – försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschef Valerij Gerasimov.

En "marsch för rättvisan" med 25 000 soldater skulle inledas, sade Prigozjin, som försökte understryka att det inte handlade om en militärkupp. Den ryska säkerhetstjänsten började utreda honom för uppvigling till väpnat uppror.

.

Lördag morgon

Wagnersoldater korsade gränsen från Ukraina och gick in i staden Rostov-vid-Don, där den ryska militären har ett av sina högkvarter under kriget. Stridsvagnar rullade genom staden och maskerade soldater patrullerade på gatorna. Det är oklart hur många de var.

Ryska medier beskrev hur nationalgardets specialenheter sattes i högsta beredskap och att säkerheten runt Moskva höjdes.

Wagner-soldaterna avancerade norrut längs med motorvägen M4, som sträcker sig till huvudstaden.

.

Lördag förmiddag

Vladimir Putin höll ett tv-sänt tal där han fördömde Wagnerupproret som "en kniv i ryggen" och personerna bakom det som landsförrädare. Dessa ska stå till svars, sade presidenten.

Kort därpå kom rapporter om att Wagner tagit kontroll över staden Voronezj, omkring 50 mil söder om Moskva.

Wagner-styrkorna sade sig bli beskjutna av det ryska flygvapnet. Filmklipp i oberoende ryska medier har visat bland annat hur militärhelikoptrar avfyrade massvis av projektiler och hur åtminstone två stycken sköts ned och kraschade.

I S:t Petersburg slog poliser till mot Wagners högkvarter.

.

Lördag eftermiddag

Wagnerstyrkornas konvoj rullade in i regionen Lipetsk, om kring 40 mil söder om Moskva. I flera regioner på vägen mot huvudstaden infördes reserestriktioner. Längs med M4 placerades det ut hinder i form av bland annat långtradare. Delar av motorvägen grävdes bort med grävskopor.

I Moskva utlyste borgmästaren en allmän "anti-terrorinsats" och meddelade att ingen behövde gå till jobbet på måndag för att "minimera riskerna". Stridsvärn av sandsäckar byggdes i stadens utkant och militärer bevakade vägarna.

Ett av presidentens flygplan lämnade Moskva och försvann från radarn i regionen Tver, ungefär där Vladimir Putin har ett residens. Kreml tillbakavisade att presidenten skulle ha lämnat Moskva.

Militären och nationalgardet upprättade försvarsställningar vid floden Oka, som motorvägen korsar mindre än tio mil söder om Moskva.

Tjetjenska specialstyrkor skickades mot Rostov-vid-Don söderifrån.

.

Lördag kväll

Jevgenij Prigozjin meddelade vid klockan 19 svensk tid att "marschen" avslutats. Enligt honom var hans styrkor då bara 20 mil från Moskva.

Prigozjin sade att han vill undvika en större upptrappning och att "ryskt blod spills", trots att det senare redan hade skett. Allra minst ett tiotal ryska soldater hade dödats.

En överenskommelse nåddes som sades innebära att FSB lade ned brottsutredningen mot Prigozjin och att han fick resa till Belarus. Han har Putins "ord" på att han får fri lejd till Belarus, meddelade Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Wagnerstyrkorna lämnade Rostov-vid-Don. Filmklipp visade hur deras ledare Prigozjin skjutsades iväg i en bil.

.

Måndag

Efter närmast total tystnad under söndagen kom ryska uppgifter om att den säkerhetstjänsten ännu utredde Prigozjin.

Prigozjin uttalade sig till sist. I en ljudinspelning hävdade han att den kuppartade marschen mot Moskva endast handlade om att rädda Wagnergruppens existens och inte syftade till att störta makten i Kreml. Det är oklart om han själv har tagit sig till Belarus.

President Vladimir Putin framträdde i tv och gav Wagners soldater två val: Res till Belarus eller anslut er till den ryska armén. Han nämnde inte Prigozjin vid namn, anklagade "Rysslands fiender" i väst för att försöka splittra landet och tackade Wagners soldater för att de inte orsakat en än värre våldsspiral.

I samma tal bekräftade Putin att flera av flygvapnets piloter dödades i strid med Wagner och hyllade dessa som hjältar.

.

Tisdag

Den ryska säkerhetstjänsten FSB meddelade att utredningen av ett misstänkt väpnat uppror hade lagts ned.

Rysslands försvarsdepartement uppgav vidare att man förberedde för en överlämning av tyngre militärt materiel från Wagnergruppen till den reguljära ryska armén.

Prigozjins privata flygplan såg ut att ha landat utanför Minsk på morgonen.

Wagner-gruppen har fått göra reklam för sin verksamhet över hela Ryssland. Här revs en stor reklamskylt i S:t Petersburg ned medan marschen mot Moskva ännu pågick.
Wagner-gruppen har fått göra reklam för sin verksamhet över hela Ryssland. Här revs en stor reklamskylt i S:t Petersburg ned medan marschen mot Moskva ännu pågick.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!