Världens ledare hyllar Gorbatjovs perestrojka

Från hela världen kommer reaktioner efter beskedet om att Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov har avlidit. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger att Gorbatjovs reformer möjliggjorde landets enande.

Tyske förbundskanslern Olaf Scholz. Arkivbild.

Tyske förbundskanslern Olaf Scholz. Arkivbild.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Ryssland2022-08-31 00:00

Tyska ledare hyllar Gorbatjov för att ha banat väg för att landet återförenades 1990.

– Vi kommer inte att glömma att perestrojkan gjorde det möjligt att försöka etablera demokrati i Ryssland och att demokrati och frihet blev möjligt i Europa, att Tyskland kunde enas och att järnridån försvann, säger Olaf Scholz, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Landets president Frank-Walter Steinmeier håller med.

"Tyskland förblir bundet till honom i tacksamhet för hans avgörande bidrag till tysk enighet, i respekt för hans mod att öppna sig demokratiskt och att bygga broar mellan öst och väst", säger han i ett uttalande.

Natochefen Jens Stoltenberg skriver att Gorbatjov hade en vision om en bättre värld.

"Gorbatjovs historiska reformer ledde till Sovjetunionens upplösning, bidrog till att avsluta det kalla kriget och öppnade möjligheten för ett partnerskap mellan Ryssland och Nato", twittrar han.

Putin uttrycker deltagande

I hemlandet Ryssland sänder president Vladimir Putin – som är en känd kritiker av Gorbatjov – sina kondoleanser till expresidentens anhöriga.

"Michail Gorbatjov var en politiker och statsman som hade en enorm inverkan på världshistoriens gång", säger Putin i ett uttalande från Kreml.

"Han ledde vårt land under en period av komplexa, dramatiska förändringar, storskalig utrikespolitik, ekonomiska och sociala utmaningar", säger Putin, som tidigare har kallat Sovjetunionens sammanbrott för 1900-talets största geopolitiska katastrof.

FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter: "Michail Gorbatjov var en unik statsman som förändrade historiens gång. Världen har förlorat en mäktig global ledare, engagerad multilateralist och outtröttlig förespråkare för fred."

USA:s president Joe Biden säger att Gorbatjov var en ovanlig ledare som gjorde världen säkrare. I ett uttalande kommenterar Biden Gorbatjovs demokratireformer: "Detta var åtgärder från en sällsynt ledare – en som kunde föreställa sig att en annan framtid var möjlig och med mod att riskera hela sin karriär för att nå den."

"En fredens man"

"Han gav det ryska folket hopp om frihet och en bättre framtid, och gav världen en chans till samlevnad och fred. Men allt det har nu grusats", skriver Carl Bildt, tidigare svensk statsminister, på Twitter.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar Gorbatjov en fredens man "vars val öppnade en väg till frihet för ryssar". "Hans engagemang för fred i Europa förändrade vår gemensamma historia", skriver Macron på Twitter.

Enligt Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, var Gorbatjov en betrodd och respekterad ledare.

"Han spelade en avgörande roll genom att avsluta kalla kriget och riva järnridån. Det banade väg för ett fritt Europa. Det är ett arv som vi inte kommer att glömma bort. Vila i frid, Michael Gorbatjov", skriver hon på Twitter.

"Gjorde skillnad"

Condoleezza Rice, utrikesminister i USA 2005–2009, är bedrövad över dödsbeskedet.

"Han var en man som försökte ge sitt folk ett bättre liv. Han gjorde skillnad, för utan hans mod hade vi inte fått ett fredligt slut på kalla kriget", skriver hon på Twitter.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skriver på Twitter att Gorbatjov var ett föredöme i en tid då Putin invaderat i Ukraina.

Kina hyllar

Kina hyllar Gorbatjovs bidrag till att förbättra banden mellan Kina och Ryssland under 1980- och 1990-talen.

– Michail Gorbatjov bidrog positivt till normaliseringen av de kinesisk-sovjetiska relationerna, säger en talesperson för utrikesdepartementet vid en presskonferens.

– Vi sörjer hans död och uttrycker våra kondoleanser till hans familj.

Den ryske Kremlkritikern och före detta schackvärldsmästaren Garri Kasparov skriver på Twitter: "Som en ung sovjetisk världsmästare, och en som gynnades av 'perestrojka' och 'glasnost', testade jag förtryckets gränser för att pröva de plötsligt förändrade begränsningarna. Det var en tid av förvirring och möjligheter. Gorbatjovs försök att skapa 'socialism med ett mänskligt ansikte' misslyckades, tack och lov."

Carl Bildt hyllar Gorbatjov. Arkivbild.
Carl Bildt hyllar Gorbatjov. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!