Nato: 30 000 ryska soldater i Belarus

Ryssland är i färd med att bygga upp sin största militära närvaro i Belarus sedan kalla kriget, säger Natochefen Jens Stoltenberg. Samtidigt fortsätter samtalen på toppnivå för att lugna situationen omkring Ukraina.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Ryssland/Belarus2022-02-03 10:45

– De senaste dagarna har vi sett en betydlig rörelse av ryska militära styrkor i Belarus. Det här är den största ryska utplaceringen där sedan kalla kriget, säger Stoltenberg under en presskonferens på torsdagen, rapporterar NTB.

Enligt Stoltenberg finns det nu 30 000 ryska soldater i Belarus. Det rör sig om specialförbandet Spetsnaz, stridsflygplan av modellen SU-35, Iskander-robotar och luftvärnsrobotsystem.

Manar till nedtrappning

Sammanlagt finns nu långt över 100 000 ryska soldater runt Ukraina, fortsätter Stoltenberg som uppmanar Ryssland att trappa ner situationen.

– Vi är inställda på att hitta en politisk lösning på den här krisen. Men vi måste vara förberedda på det värsta.

I den senaste raden av samtal på toppnivå har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anlänt till Kiev i Ukraina under torsdagen i ett försök att agera medlare i krisen med Ryssland. Hans försök att vara värd för fredssamtal mellan Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har dock hittills hindrats av Kremls ilska över att Natomedlemmen Turkiet försett Ukraina med drönare, rapporterar AFP.

Sanktionshot

Den diplomatiska offensiven kommer dagen efter att USA ökade trycket på Ryssland genom att meddela att man stärker Natos östra flank med 1 000 soldater till Rumänien och 2 000 till Polen.

Frankrikes president Emmanuel Macron ska också prata i telefon med Putin senare under torsdagen om situationen.

EU, Storbritannien och USA hotar med omfattande sanktioner mot Ryssland vid en ny invasion i Ukraina, något Moskva förnekar att man är i färd med.

Öppen konflikt sedan 2014

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina har varit bottenfrusna i många år.

Länderna befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina. Områdena Donetsk och Luhansk styrs än i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva.

Under 2021 mobiliserade Ryssland i olika vågor stridsfordon, artilleri och tiotusentals soldater till gränsområdet mot Ukraina. Strax före jul lade Kreml fram en kravlista som bland annat skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från samtliga länder som ingick i det tidigare östblocket, och samtidigt lova att varken Ukraina eller andra länder tillåts ansluta sig till den västliga militäralliansen. Västmakterna har avfärdat kraven som orimliga.

Omkring 14 000 människor har dödats i Ukrainakonflikten, däribland tusentals civila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!