Prigozjin kan bli prövning för Lukasjenko

Avtalet om att Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin flyttas till Belarus efter helgens uppror väcker många frågor. Och för landets diktator Aleksandr Lukasjenko kan han visa sig vara en besvärlig gäst. –Prigozjin är som en robot utan styrning, säger analytikern Jakob Hedenskog.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin gör ofta uttalanden via sin egen presstjänst. Här ses han i ett sådant från maj i år.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin gör ofta uttalanden via sin egen presstjänst. Här ses han i ett sådant från maj i år.

Foto: TT

Ryssland/Belarus2023-06-27 17:37

Aleksandr Lukasjenko tar emot Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin i Belarus, enligt den överenskommelse som nåddes mellan Wagnerledaren och Kreml i samband med helgens uppror.

Men uppgifterna om vad som egentligen har bestämts är motstridiga, och för Belarus kan Jevgenij Prigozjins närvaro bli en prövning.

– Han är uppenbarligen svår att kontrollera och kan bli väldigt problematisk för Lukasjenko. Han kan låta sig användas ibland för olika provokationer men har samtidigt en egen agenda, vilket kan bli en obehaglig överraskning för Lukasjenko om han blir kvar i Belarus, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Belarus skulle också kunna vara en anhalt för Prigozjin om han egentligen är på väg någon annanstans – exempelvis något land i Afrika där Wagnergruppen är närvarande.

Förnedrande att förhandla

Aleksandr Lukasjenko har sagt att han agerade medlare mellan Rysslands president Vladimir Putin och Wagnerledaren. Men vilket handlingsutrymme han egentligen hade är högst oklart.

– Min uppfattning är att Putin inte ville förhandla med Prigozjin direkt. Det vore förnedrande för honom. Jag tror att Lukasjenko inte hade något eget mandat att förhandla, han hade helt enkelt en position som Kreml hade bestämt, och så fick han igenom den, säger Jakob Hedenskog.

Uppgifter i ryska medier gör gällande att en 24 000 kvadratmeter stor anläggning nu förbereds för 8 000 Wagnersoldater som nu väntas till landet. Men det är inte känt om det handlar om en ny Wagnerbas, eller någon typ av läger. På tisdagseftermiddagen sade Lukasjenko enligt medieuppgifter att några nya läger inte ska byggas men att Wagnersoldater erbjuds en nedlagd militäranläggning.

Geopolitiskt spel

Möjligen kan placeringen handla om att skapa en ny front mot Ukraina. Men också mot väst med gränsprovokationer längs den polska gränsen, vilket även är en gräns mot Nato och EU.

Kanske kan det bli provokationer redan i samband med Natos toppmöte i Vilnius i mitten av juli, poängterar Hedenskog.

– Putin använder Lukasjenko som en bricka i ett större geopolitiskt spel gentemot väst, och Lukasjenko är mån om att upprätthålla någon mån av eget handlingsutrymme och inte slukas helt av Ryssland.

"Bandituppgörelse"

Uppgörelsen skulle kunna ge Aleksandr Lukasjenko en fördel i eventuella förhandlingar med Moskva, till exempel om Putin skulle kräva att Belarus går in i kriget mer aktivt med egna trupper.

Men Jakob Hedenskog säger att det i praktiken handlar om en "bandituppgörelse".

– Det finns inget som helst förtroende mellan de här figurerna. Det är inget genuint förtroende utan det handlar bara om att få ut så stor vinning som möjligt för egen del på bekostnad av den andre. Prigozjin är en bricka i det spelet men har samtidigt en egen agenda och är listig och smart och vill få ut så mycket som möjligt.

Belarus gränsar till tre Natoländer.
Belarus gränsar till tre Natoländer.
Fakta: Detta har sagts om avtalet

Motstridiga uppgifter har kommit om vad helgens överenskommelse mellan Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin och Kreml egentligen innebär. Aleksandr Lukasjenko ska enligt uppgift ha fungerat som medlare.

På lördagskvällen kom beskedet om att avtalet var på plats. Kremls talesperson Dmitrij Peskov uppgav då att överenskommelsen innebär att ryska säkerhetstjänsten FSB lägger ned brottsutredningen mot Prigozjin och att han skulle få resa till Belarus. Senare kom dock uppgifter om att brottsutredningen inte alls lagts ned. Men på tisdagen lät FSB meddela att utredningen av ett misstänkt väpnat uppror läggs ned.

Wagnerstyrkorna lämnade under lördagskvällen staden Rostov-vid-Don där gruppen under morgonen rullat in med stridsvagnar. Uppgörelsen uppgavs också innebära straffrihet även för Wagners soldater som deltagit i upproret. De som inte varit med i marschen var enligt uppgifterna tänkta att införlivas i den reguljära ryska armén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!