Moskva "belönar" Tbilisi med lyfta visumkrav

Ryssland inför visumfria inresor för georgier och lyfter ett tidigare förbud mot direktflyg mellan de två grannländerna. Beslutet ses av bedömare som en belöning från Kreml för den georgiska regeringens förhållandevis milda ton gentemot Rysslands krig i Ukraina.

Människor närmar sig gränsövergången mellan Ryssland och Georgien i september 2022, sedan Moskva meddelat en så kallad "delvis" mobilisering.

Människor närmar sig gränsövergången mellan Ryssland och Georgien i september 2022, sedan Moskva meddelat en så kallad "delvis" mobilisering.

Foto: AP/TT

Ryssland/Georgien2023-05-13 11:42

Det ses också som ett tyst erkännande av Georgiens roll som en knutpunkt för handel som bryter mot sanktionerna mot Ryssland, skriver nyhetssajten Eurasianet.

Sedan invasionen av Ukraina för ett drygt år sedan har Georgien vänt sig alltmer mot Moskva och aktivt motverkat västs sanktioner mot Ryssland – dels genom att inte haka på sanktionerna, dels genom att enligt experter hjälpa Moskva att kringgå dem.

Enligt det ryska dekretet kan georgier från och med den 15 maj resa in i Ryssland utan visum och stanna i upp till 90 dagar. Samtidigt kommer sju direktflyg i veckan att börja flyga mellan Moskva och Tbilisi, enligt det ryska transportdepartementet. Det är de första flygen som trafikerar sträckan på fyra år, enligt Eurasianet.

"Oacceptabelt"

Trots att Georgiens politiska ledning den senaste tiden vänt sig allt tydligare mot Ryssland, kallar landets president Salomé Zurabisjvili det ryska beslutet en "provokation" med syfte att sätta käppar i hjulen för Georgiens EU-ambitioner.

"Att återuppta direktflyg och lyfta visumförbudet med Georgien är oacceptabelt så länge Ryssland fortsätter sitt angrepp på Ukraina och ockuperar vårt territorium", skriver Zurabisjvili på Twitter med hänvisning till de georgiska regionerna Abchazien och Sydossetien, som sedan kriget med Ryssland 2008 ockuperas av Moskva.

Georgiens president sitter framför allt på ceremoniell makt, medan landet styrs av regeringspartiet Georgisk dröm och premiärminister Irakli Gharibasjvili. Partiet grundades av den georgiske oligarken Bidzina Ivanisjvili som gjort sin förmögenhet i Ryssland.

Skippar EU:s linje

De senaste månaderna har omvärlden uttryckt allt större farhågor kring att Georgien lagt EU-drömmen på hyllan och i stället vänder blicken mot Moskva. I mars ledde ett så kallat "Kremlinspirerat" agentlagförslag från Georgisk dröm till rasande protester utanför parlamentet i Tbilisi. Lagförslaget, som enligt kritiker var en kopia av den ryska lag som sedan 2012 begränsar journalister och demokratiska institutioner, drogs till slut tillbaka.

Regeringspartiet har heller inte följt EU:s linje med militärt och ekonomisk stöd till Ukraina, trots att Georgien ansökte om EU-medlemskap 2022.

Sedan Rysslands president Vladimir Putin i höstas utlyste en massmobilisering till kriget i Ukraina har tiotusentals ryssar flytt över gränsen till Georgien.

Fakta: Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus, där Europa möter Asien, och är till ytan ungefär dubbelt så stort som Jämtland. Landet gränsar till Svarta havet i väster och har en lång landgräns mot Ryssland i norr, samt till Turkiet, Armenien och Azerbajdzjan i söder.

Georgien har sedan länge ansträngda relationer med den stora grannen i norr, som försämrades 2008 när Georgien utlovades ett framtida medlemskap i Nato. I samma veva utbröt ett femdagarskrig när Sydossetien och Abchazien utropade självständighet från Georgien och fick stöd av Moskva.

Tidigare försök att närma sig EU fick en stor skjuts när Ukrainakriget utvidgades med Rysslands fullskaliga invasion 2022. Georgien snabbade då på en ansökan om medlemskap i unionen. Svaret blev att landet ska få kandidatstatus, men först när en rad reformer genomförts.

Källa: Landguiden/UI, EUMM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!