I en intervju med italiensk tv fick den ryske utrikesministern Sergej Lavrov frågor om den ryska propagandabilden av att Ukraina i själva verket styrs av nazister och måste "avnazifieras". Den ukrainske presidenten Zelenskyj själv är jude, med tidigare släktingar som dödades i Förintelsen.
– Adolf Hitler hade också judiskt påbrå, så det betyder ingenting. Det visa judiska folket sade att de mest hätska antisemiterna vanligtvis är judarna, svarade Lavrov, vilket väckte ont blod i flera länder, men framför allt i Israel.
Israels utrikesminister Yair Lapid beskrev det som ett oförlåtligt och fruktansvärt uttalande, samt sade att "den lägsta nivån av rasism mot judar är att beskylla judar själva för antisemitism".
"Förklarar det beslutet"
Dagen efter väljer Rysslands utrikesdepartement att framhärda i frågan.
"Vi har noterat utrikesminister Yair Lapids anti-historiska uttalanden, som i stora delar förklarar den nuvarande regeringens beslut att stödja den nynazistiska regimen i Kiev", skriver det i ett uttalande, enligt AFP.
Historiskt finns det "tragiska exempel på samarbeten mellan judar och nazister" och Zelenskyjs judiska bakgrund "är ingen garanti för skydd mot den nynazism som är på framfart" i Ukraina, fortsätter det.
Teorier om Adolf Hitlers påbrå bygger på en lucka i dennes släktträd, där man inte vet vem hans farfar var.
Israel har förhållit sig förhållandevis försiktigt till Ukrainakriget. Det har inte deltagit i västs stora sanktionspaket eller skickat några vapen till Ukraina. I ett första uttalande om förödelsen i Kievförorten Butja var man noggrann att inte anklaga någon.
Fler ryska beskyllningar
Ryssland fortsätter att motivera sin fullskaliga invasion av Ukraina med att landets folkvalda regering i själva verket är nazister, vilket inte stämmer.
Motstånd mot nazism slår an väl hos patriotiska ryssar. I Ryssland har uppoffringarna som gjordes mot Nazityskland under andra världskriget använts alltmer i politiskt syfte, för att elda på den patriotiska brasan. Kreml beskriver alla ukrainska självständighetsintressen som ultranationalism, extremism eller nazism.
Ryssland riktar anklagelser på bredare front. På tisdagen pekas till exempel Lettlands president Egils Levits ut som ett slags beskyddare av nazister. Levits (som också har judiskt påbrå) är en konservativ politiker som bland annat har varit emot att det ryska språket ska ha en särställning i Lettland.
Sverige får sig också en släng. I propagandakampanjer i ryska städer framställs historiska svenska profiler som nazister, med budskapet "Vi är emot nazism, men det är inte de". Svenska UD konstaterar kort att Ryssland återkommande använder beskyllningar om "nazism" mot länder och personer som riktar befogad kritik mot landet.