– I det ögonblick som vi ger tillträde till hamnen i Odessa kommer den ryska flottan att vara där, säger Sergej Bratchuk, ukrainsk talesperson för regionen Odessa, i en video.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov mötte på onsdagen den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu i Ankara för att diskutera möjligheten att skapa en säkerhetskorridor så att ukrainskt spannmål kan exporteras. Det förutsätter att Ryssland lyfter sin blockad av ukrainska hamnar vid Svarta havet.
Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja.
För närvarande har 20–25 miljoner ton spannmål fastnat i hamnarna och det kan växa 70–75 miljoner ton i höst, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Rysk förnekelse
Följden av att så mycket spannmål inte kunnat exporteras i månader är att många av världens mindre bemedlade länder står inför livsmedelskriser. Minskad tillgång pressar upp priserna.
Men det perspektivet medger inte de styrande i Moskva.
– Såvitt vi vet finns där mycket mindre spannmål än vad ukrainarna uppger. Det finns ingen anledning att överdriva betydelsen av de här spannmålsreserverna, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.
Enligt Ryssland beror inte livsmedelsbristen på kriget i Ukraina utan på västländernas sanktioner mot Ryssland.
Ukraina och Ryssland står för 30 procent av världens veteproduktion.
– Den nuvarande situationen med ukrainskt spannmål har inget att göra med med matkrisen, säger Sergej Lavrov.
Turkisk balansgång
På pressträffen efter mötet med Mevlüt Cavusoglu sade Sergej Lavrov att Ryssland är redo att garantera säker passage för fartyg som lämnar ukrainska hamnar "i samarbete med våra turkiska kolleger".
Det är oklart om uttalandet innebär att Ukraina kommer att tillåtas exportera spannmål igen. Ett ryskt krav att Ukraina i första hand behöver ta bort minor som lagts utanför hamnarna i försvarssyfte. Därtill förbehåller sig Ryssland rätten att kontrollera alla handelsfartyg för att säkerställa att de inte transporterar vapen.
Turkiet hjälper till att medla i FN-ledda försök att skapa en säker exportkorridor för såväl ukrainska som ryska spannmålsfartyg. Men för att medverka till det begär Ryssland att sanktioner mot landet ska hävas – krav som Mevlüt Cavusoglu finner "rimliga".
Turkiet har kritiserat Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, men inte infört sanktioner som sina allierade utan i stället sökt en medlarroll.