I somras kom fraktfartyget Laodicea till Libanon, lastat med spannmål. Ukrainska diplomater hävdade då att Ryssland stulit spannmålet från Ukraina och bad libanesiska myndigheter att beslagta fartyget.
Ryssland hävdade att anklagelsen var "falsk och utan grund", och Libanons riksåklagare meddelade att lasten på 10 000 ton korn och vetemjöl inte var stulen, och fartyget fick lossa lasten.
Satellitbilder
Nu tyder dock en granskning på att det Syrienägda fartyget Laodicea är en del av en avancerad ryskdriven smuggeloperation där ukrainskt spannmål till ett värde av 530 miljoner dollar har stulits. Pengarna ska ha hjälpt till att finansiera Rysslands krig i Ukraina, enligt en omfattande utredning gjord av nyhetsbyrån AP och det amerikanska dokumentära tv-programmet Frontline.
Utredningen baseras bland annat på satellitbilder och data från transpondrar för att följa tiotals fartyg som gjort mer än 50 resor med spannmål från ryskockuperade delar av Ukraina till hamnar i Turkiet, Syrien, Libanon och andra länder.
"Plundring och plundring"
Spannmålet i fartyget Laodicea tros ha börjat sin resa i den ukrainska staden Melitopol som Ryssland ockuperade kort efter att anfallskriget börjat.
Enligt juridiska experter kan det handla om krigsbrott som genomförts av rika affärsmän och statligt ägda företag i Ryssland och Syrien.
Ryssland har en skyldighet att se till att civila tas omhand och att se till att de inte berövas sin försörjning, säger åklagaren David Crane, som har arbetat med många internationella krigsbrottsutredningar.
– Det är bara ren plundring och plundring, och det är också ett brott som kan angripas enligt internationell militärlag, säger han.