Lavrov: Förhandlingar startar i januari

Samtal mellan Ryssland, Nato och USA ser ut att inledas i januari. På dagordningen står de ryska så kallade säkerhetsförslagen – och västmakterna lovar att stå enade när förhandlingarna inleds.

USA:s utrikesminister Antony Blinken, till vänster, och Rysslands motsvarighet Sergej Lavrov, när de träffades i Stockholm vid ett OSSE-möte i början av december.

USA:s utrikesminister Antony Blinken, till vänster, och Rysslands motsvarighet Sergej Lavrov, när de träffades i Stockholm vid ett OSSE-möte i början av december.

Foto: Jonathan Nackstrand/AP/TT

Ryssland/Ukraina/Nato2021-12-23 05:09

Ryssland presenterade förra veckan flera krav som man vill ställa på Nato och USA med anledning av den ökade spänningen och den ryska upptrappningen vid gränsen till Ukraina.

Förhandlingar om dessa kommer att inledas med USA i januari, uppger utrikesminister Sergej Lavrov.

– Man har kommit överens om att i början av nästa år ska den första omgången av bilaterala kontakter mellan våra förhandlare och de amerikanska hållas, säger Lavrov till det ryska statliga mediebolaget RT.

EU ska vara med

Samtal kommer även att ske parallellt med Nato, enligt överenskommelsen. Samtalen ska hållas inom ramen för OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), där både Ryssland, USA och Ukraina är medlemmar.

Efter Lavrovs besked har USA:s utrikesminister Antony Blinken pratat med EU:s utrikeschef Josep Borrell om det ryska förslaget.

"De är överens om att alla diskussioner om europeisk säkerhet ska samordnas med och ske tillsammans med Europeiska unionen," skriver Bryssel i ett uttalande.

Enligt OSSE har ett beslut fattats om att återupprätta en överenskommelse om eldupphör i östra Ukraina från förra sommaren, som flera gånger brutits sedan dess.

Oroad

Flera västmakter anklagar Ryssland för att spä på spänningarna vid den ukrainska gränsen och lovar att hålla en enad front när förhandlingarna inleds.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock säger att hon är mycket oroad över situationen, eftersom Rysslands president Vladimir Putin har sagt att man är beredd att agera militärt – och hon får medhåll av USA.

– Ryssland fortsätter att trappa upp och har inte dragit tillbaka sin upprustning vid gränsen, säger en talesperson för USA:s utrikesdepartement till nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Rysslands krav på Nato

Här är några av de krav – och som Ryssland kallar ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA ska gå med på:

* Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

* Inte tillföra fler Nato-styrkor och -vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

* Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

* Inte starta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Källa: Reuters

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!