I huvudstaden Honiara finns endast ett litet sjukhus och man har redan upprättat ett fältsjukhus i en idrottshall och gjort en fotbollsstadion till en vaccinationscentral, säger Clement Manuri, generalsekreterare för Röda Korset i Salomonöarna.
– Det som sker nu är att man försöker att bara lägga in de som är riktigt sjuka i covid-19 med andningssvårigheter på dessa anläggningar, säger han till AP.
– Annars är rådet till personer som har testat positivt att isolera sig i sina hem.
Varannan smittad
På många håll i Salomonöarna, en nation med nästan 690 000 invånare spridda över hundratals öar, finns endast mindre vårdcentraler. Många invånare har inte tillgång till någon vård alls i sin närhet.
Myndigheterna uppgav förra veckan att varannan invånare i huvudstaden har covidsymptom, men att det är svårt att säga exakt hur många som är smittade då det råder brist på tester och den vanliga influensan samtidigt härjar.
Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har totalt 5 043 smittofall och 68 dödsfall bekräftats officiellt.
Få vaccinerade
Flera andra Stillahavsnationer genomlever just nu sina första covidutbrott under pandemin. Liksom i Salomonöarna har många länder i regionen begränsade vårdresurser och på grund av det avlägsna läget är det besvärligt för omvärlden att nå fram med hjälp.
"Vi har redan sett i Fiji och Papua Nya Guinea hur detta hänsynslösa virus överväldigar sjukhus och vårdapparater", säger Katie Greenwood, chef för Röda Korsets Stillahavsdelegation, i ett uttalande.
"När covid sprids över Stillahavsregionen är det viktigare än någonsin att vaccin sätts i armarna på de som är ovaccinerade", fortsätter hon.
Enligt Our World in Data är endast drygt elva procent av befolkningen i Salomonöarna fullvaccinerad. 28 procent har fått en första dos.