Oro över Salomonöarnas säkerhetspakt med Kina

Kina kommer inte tillåtas sätta upp en militärbas på Salomonöarna, meddelar önationen. Beskedet är ett försök att mildra oron över Salomonöarnas säkerhetspakt med Kina som väntas skrivas under inom kort.

Klotter på brandhärjade byggnader i Chinatown i Honiara, Salomonöarna, efter upproren i november 2021.

Klotter på brandhärjade byggnader i Chinatown i Honiara, Salomonöarna, efter upproren i november 2021.

Foto: Charley Piringi/AP/TT

Salomonöarna2022-04-01 11:15

Ett utkast från Salomonöarnas nya säkerhetspakt med Kina blev känt i torsdags och ska nu "städas upp" och skrivas under.

I utkastet står att Kina får sända polis, militärpersonal och andra beväpnade styrkor till önationen för att "hjälpa till med att upprätthålla den allmänna ordningen" samt för en rad andra anledningar.

Kina kan även låta krigsfartyg stanna till vid öarna och gå i hamn för att fylla på sina förråd, vilket lett till spekulationer om att Kina nu får möjlighet att anlägga en flottbas i södra Stilla havet.

"Desinformation"

Salomonöarnas regering beskriver spekulationerna som "desinformation".

"Regeringen är medveten om säkerhetskonsekvenserna av att vara värd för en militärbas och kommer inte vara oförsiktig och tillåta några sådana initiativ", skriver regeringen.

Beskedet är skarpare än vad som tidigare framförts av premiärminister Manasseh Sogavare som sagt till parlamentet att man inte har någon intention att be Kina upprätta en militärbas.

"Anmärkningsvärda"

Det har dock inte lugnat Salomonöarnas traditionella partner, där USA, Australien och Nya Zeeland ingår. Ledaren för Salomonöarnas granne Mikronesien skriver i ett brev till Sogavare att pakten, liksom under andra världskriget, kan göra Stilla havsregionen till ett slagfält för större makter.

– Vi måste vara väldigt försiktiga här eftersom kineserna är oerhört aggressiva, taktikerna de använder på små önationer är ganska anmärkningsvärda, säger Australiens försvarsminister Pete Dutton.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Arden beskrev tidigare i veckan att stationerade militära styrkor på Salomonöarna möjliggör "en potentiell militarisering av regionen" och från Washington säger man att Kinas säkerhetsstyrkor och metoder inte bör exporteras.

Salomonöarna, med sin befolkning på runt 700 000 personer, bytte diplomatisk allians från Taiwan till Kina 2019, vilket bidrog till våldsamma uppror i november förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!