Salomonledare klarade misstroendevotum

Salomonöarnas premiärminister Manasseh Sogavare har klarat en misstroendeomröstning, efter protester nyligen som urartade i plundring och bränder. Men många misstänker att Kina har ett finger med i spelet.

Stora delar av huvudstaden Honiaras kinesiska kvarter förstördes under protesterna i Salomonöarna nyligen. Bild från slutet av november.

Stora delar av huvudstaden Honiaras kinesiska kvarter förstördes under protesterna i Salomonöarna nyligen. Bild från slutet av november.

Foto: Piringi Charley/AP/TT

Salomonöarna2021-12-06 03:11

– Det här är en premiärminister som frivilligt har äventyrat vår suveränitet för sin egen politiska nytta, sade oppositionsledaren Matthew Wale under debatten inför omröstningen i Salomonöarnas parlament på måndagen.

Men några timmar senare stod det klart att initiativet om misstroende inte lyckades – bara 15 ledamöter röstade mot Manasseh Sogavare, medan 32 röstade för att han ska sitta kvar.

Frågan är om det lugnar känslorna, eftersom det florerar uppgifter om kinesisk inblandning. Enligt tidningen The Australian har flera parlamentsledamöter uppgett att de har erbjudits pengar, som ska kunna kopplas till Peking, mot att de stöder premiärministern i omröstningen.

Från Taiwan

Över 200 poliser och soldater från Australien, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea och Fiji är på plats eftersom det befarats att omröstningen skulle kunna utlösa ytterligare våldsamheter. Flera områden i huvudstaden Honiara har spärrats av och butiker har bommat igen.

Fyra personer miste livet under de senaste protesterna och stora delar av Honiaras kinesiska kvarter förstördes.

Protesterna som inleddes i slutet av november riktades mot premiärministern och regeringen. Sogavare skyller oroligheterna på utländskt inflytande och menar att missnöje med beslutet att 2019 byta diplomatisk lojalitet från Taiwan till Kina är den enda bakomliggande orsaken till våldsamheterna.

Lång fiendskap

Experter menar dock att missnöjet har flera orsaker, bland annat hög arbetslöshet som har förvärrats under pandemin. Krisen har också underblåsts av långvarig fiendskap mellan invånarna på den folkrikaste ön Malaita och centralregeringen baserad på ön Guadalcanal.

Önationen med omkring 700 000 invånare har i årtionden uthärdat etniska och politiska spänningar. Malaitainvånare har länge klagat på att deras ö är försummad av centralregeringen, och splittringen intensifierades när Sogavare erkände Peking 2019.

Har avsatts

Salomonöarnas centralbank uppger att skadorna efter upploppen kostar landet motsvarande över 600 miljoner kronor.

Oppositionsledaren fördömer de senaste upploppen, men säger att "de bleknar i jämförelse med plundringarna som sker i toppskiktet på bekostnad av vanliga Salomonöbor".

Sogavare är Salomonöarnas premiärminister för fjärde gången och har avsatts genom misstroendeomröstningar två gånger tidigare, 2007 och 2017.

Öarna härjades av våld i november.
Öarna härjades av våld i november.
Fakta: Salomonöarna

Salomonöarna består av sex större öar och över 950 mindre, utspridda över en yta på 27 500 kvadratkilometer.

Önationen, som ligger öster om Papua Nya Guinea i Stilla havet, har kämpat med oroligheter och politiskt våld sedan den blev självständig från Storbritannien 1978.

Rivaliteten mellan den folkrikaste ön Malaita och centralregeringen i Honiara på ön Guadalcanal har upprepade gånger lett till sammandrabbningar.

2003 inleddes en internationell fredsbevarande insats i landet ledd av Australien. Den varade till 2017.

Kampen mellan Kina och Taiwan om inflytande i Stillahavsregionen har länge utkämpats på Salomonöarna, som har en liten kinesisk diaspora.

Salomonöarna var bland ett tiotal Stillahavsnationer som erkände Taiwan fram till ett beslut 2019 av premiärminister Manasseh Sogavare om att bryta de diplomatiska förbindelserna och istället ta sida med Peking.

Draget upprörde Malaitas ledare, som fortfarande upprätthåller kontakten med Taiwan och får stöd från både Taipei och Washington.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om