Barnier: Viktiga dagar om brexit

Även de närmast sörjande lär snart tappa räkningen på alla tidsfrister och uppskov som meddelats i brexitsamtalen mellan EU och Storbritannien. De närmaste dagarna är "viktiga", konstaterar EU:s chefsförhandlare.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Samhälle och välfärd2020-12-14 07:55

Om tre veckor, vid årsskiftet, löper de nuvarande övergångsreglerna för det brittiska EU-utträdet ut. Såvida inte Bryssel och London har enats om ett handelsavtal till dess väntar en så kallad hård brexit.

– Trots utmattningen efter nästan ett år av förhandlingar, trots det faktum att tidsfrister har löpt ut om och om igen, anser vi att det är ansvarsfullt att vid det här laget anstränga sig lite extra, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i söndags, i ett uttalande som också publicerades som ett gemensamt skriftligt uttalande tillsammans med den brittiske premiärministern Boris Johnson.

Viktiga dagar

Någon ny deadline har inte lagts fram. På måndagen presenterade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier en lägesbild för medlemsländernas sändebud i Bryssel samt EU-parlamentets brexitgrupp.

"Det är vårt ansvar att ge samtalen en chans att lyckas. Aldrig förr har ett så omfattande avtal (handel, energi, fiske, transporter, polis och rättsväsen etc) förhandlats så öppet och på så kort tid", skriver Barnier på Twitter.

"De närmaste få dagarna är viktiga om en uppgörelse ska finnas på plats den 1 januari", betonar chefsförhandlaren.

"Långt ifrån"

Enligt Boris Johnson är det fortsatt sannolikt med en hård brexit, även om han säger sig inte vilja stänga några dörrar.

– Jag är rädd att vi står långt ifrån varandra i vissa viktiga frågor, men så länge det finns liv finns det hopp, sade han i söndags.

Fakta: Kampen om brexit

Storbritannien lämnade formellt EU redan den 31 januari i år och deltar efter det inte längre i exempelvis ministerrådsmöten eller i EU-parlamentet. Samtidigt gäller särskilda övergångsregler fram till den 31 december i år för att underlätta för företag och allmänhet att anpassa sig.

Under större delen av 2020 har förhandlingar pågått i hopp om att få till ett omfattande avtal för att reglera handel, fiske och andra samarbeten från den 1 januari. Samtalen har dock störts av både coronapandemin och stor oenighet i tunga frågor.

De största motsättningarna gäller frågan om rättvisa produktionsvillkor. Storbritannien vill ha fri tillgång till EU:s inre marknad, men vill inte automatiskt behöva följa EU:s olika regler. EU-sidan är samtidigt orolig för att det skulle kunna innebära att brittiska produkter tillåts konkurrera med hjälp av exempelvis lägre miljökrav eller enklare produktionsvillkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!