Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.
Omkring 60 länder och territorier finns på listan som släpptes på fredagen över länder som undantas från de tidigare reglerna, men inte Sverige. Däremot finns Finland, Norge, Danmark, Island, Polen och samtliga tre baltiska länder med på listan, rapporterar Sky News.
"Oavsett om du är semesterfirare redo att resa utomlands, eller företagare som är mån om att slå upp portarna igen, är det här goda nyheter för den brittiska befolkningen och för brittiska företag", säger transportminister Grant Shapps i ett uttalande innan listan släpptes.
– Vi känner till beslutet om avrådan och respekterar det brittiska beslutet. Varje land ansvarar för sitt eget smittskydd och åtgärder kopplade till detta. Vi har haft och kommer att fortsätta att ha en dialog med Storbritannien när det kommer till reserestriktioner, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på UD i Sverige..
"Djupt orättvist"
Det nya regelverket blir indelat enligt ett "trafikljus-system" rött, gult och grönt. För resenärer från röda länder är det stopp och två veckors karantän vid ankomst. De gula länderna är sådana som har ömsesidiga överenskommelser med England. Hit räknas exempelvis Frankrike, Spanien och Italien. De gröna länderna är sådana som bedöms säkrare ur virushänseende än England. Hit räknas bland andra Nya Zeeland.
Exempelvis USA, Ryssland, Kina och Grekland är också röda länder.
Portugal anser det vara "absurt" att bara Azorerna och Madeira fått godkänt av de portugisiska områdena och pekar på att Storbritannien har fler smittade och döda än Portugal.
– Vi hoppas att detta beslut, som förefaller oss djupt orättvist och fel, från de brittiska myndigheterna korrigeras så snart som möjligt, säger utrikesminister Augusto Santos Silva.
Undantaget från karantänsreglerna kommer dock endast att gälla vid inresa till England och inte till övriga Storbritannien, där alla utlandsresenärer även fortsättningsvis måste isolera sig i 14 dygn, inklusive hemvändande britter. Skottland, Nordirland och Wales kommer själva att bestämma hur de vill göra, meddelar regeringen.
Skottland har dock antytt att man kommer att följa det engelska regelverket.
Johnson med brasklapp
De resenärer som mindre än två veckor före ankomst till England har vistats i ett land som inte står med på listan kommer även fortsättningsvis att behöva sätta sig i karantän, även om man anländer via ett av de godkända länderna.
Lättnaden i karantänsreglerna sammanfaller med att en stor del av det engelska samhället öppnar. På lördagen slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonger, museum, biografer, restauranger och hotell.
Premiärminister Boris Johnson säger att han i nästa vecka ska klargöra en tidplan för när de återstående sektorerna i den brittiska ekonomin ska få öppna, exempelvis inomhusgym, simbassänger och salonger för nagelvård. Samtidigt har han en brasklapp:
– Självklart kan jag bara lyfta de återstående nationella restriktionerna när det är säkert att göra det.
Johnson manar invånarna att agera ansvarsfullt och säger att regeringen är beredd att åter stänga verksamheter, om antalet coronasmittade skulle börja öka kraftigt igen.
Ny frisyr
Förra veckan sattes staden Leicester i karantän igen, med stängda skolor och butiker som följd, på grund av en stor ökning av coronafall.
I en intervju i London Evening Standard berättar Johnson att han själv planerar ett pubbesök och att han har bokat en tid hos frisören.
– Jag kommer att klippa mig så fort jag kan, säger Johnson, som är känd för sin blonda, bångstyriga kalufs.
I Nordirland kan mötesplatser inomhus öppna igen från och med i dag, fredag, medan Skottland väntar till den 15 juli. Wales har ännu inte satt ett datum för en liknande öppning.
Utan hänsyn taget till folkmängd är Storbritannien det europeiska land som har drabbats värst av covid-19, sett till antal bekräftat döda och smittade. Drygt 44 000 personer har avlidit i sjukdomen i Storbritannien och drygt 400 000 har konstaterats ha eller ha haft smittan.