Fastemånaden inleds i skuggan av pandemin

Många av världens muslimer har inlett fastemånaden – för andra gången under pandemin. I de flesta länder gäller munskyddstvång i moskéer som inte heller får fyllas till sin fulla kapacitet.

Koranläsning med munskydd i väntan på att bryta fastan under ramadans första dag i Jakarta på tisdagen.

Koranläsning med munskydd i väntan på att bryta fastan under ramadans första dag i Jakarta på tisdagen.

Foto: Tatan Syuflana/AP/TT

Samhälle och välfärd2021-04-13 10:49

I veckan inleds ramadan för miljontals muslimer – samtidigt som många länder tampas med en ny coronavirusvåg. Det grusar förhoppningarna om en mer normal fastemånad än förra året, även om restriktionerna skiljer sig åt mellan olika länder.

Ramadan präglas av fasta, bön och välgörenhet men är också en tid då människor brukar samlas för att be tillsammans, besöka släkt och vänner och bryta fastan med en efterlängtad måltid. Och trots smittskyddsåtgärder finns oro för att månadens gemensamma ritualer ska resultera i att antalet fall av covid-19 blir fler.

"Allvarliga konsekvenser"

"Bristen på efterlevnad under förra årets ramadan, då utegångsförbud hastigt hävdes och böneplatser återöppnades, fick allvarliga konsekvenser som varade i månader", skriver Ahmed al-Mandhari, regionchef för Världshälsoorganisationen WHO i området kring östra Medelhavet, till nyhetsbyrån AP.

"Vi är väldigt oroade över att det som hände under förra ramadan ska upprepa sig, särskilt som ramadan sammanfaller med en annan viktig högtid, (den ortodoxa) påsken."

I Indonesiens huvudstad har människor välkomnats till Sydostasiens största moské Istiqlal, som har hållit stängt i över ett år på grund av pandemin. Jakartabon Mohamad Fathi tycker att årets fastemånad är fylld av mer glädje än förra året, då människor förbjöds från att samlas för kvällsbönen tarawih.

– Förra året var deppigt eftersom vi inte fick lov att gå till moskén för tarawih, säger han till nyhetsbyrån AFP.

– Men i år är jag så glad över att vi får göra det, även om det finns ett strikt hälsoprotokoll som vi måste hålla oss till under bönen.

Olika åtgärder

I Indonesien, som har världens största muslimska befolkning, får moskéerna bara fyllas till hälften, besökarna måste bära munskydd och ta med egen bönematta. Flera regioner har förbjudit människor från att samlas för att bryta fastan och uppmanat de som bor i särskilt virusdrabbade områden att be i hemmet.

Några av islams allra heligaste platser finns i Saudiarabien. Där tillåts muslimer som har vaccinerat sig mot covid-19 att genomföra den mindre vallfärden umra.

I Egypten är restriktionerna mildare än under förra årets fastemånad. Sedan dess har de flesta moskéer fått öppna för fredagsbön och under ramadan kommer de också att få hålla kvällsbön – om än med restriktioner som bland annat en nerkortad ceremoni.

Fakta: Ramadan

Ramadan är fastemånaden i islam och en av de fem grundpelarna.

Det är den nionde månaden i islams kalender och infaller på olika tider på året eftersom det muslimska året följer månen. I år inleds fastemånaden den här veckan.

De som fastar gör det under de timmar då solen är uppe.

Genom att avstå från mat, dryck och sex från gryning till skymning, ska muslimer lära sig tålamod och ödmjukhet, rena själen och begrunda religionens bud. Det är också en tid för umgänge med familj och vänner.

Den som är sjuk eller har något annat hälsotillstånd som gör fastan skadlig behöver inte fasta. Förutom sjuka kan även gravida, barn och äldre undantas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!