Festivalyra i staden där viruset upptäcktes

Trängsel framför scenen på en musikfestival, rusning till Disneyland och köbildning vid Kinesiska muren. När över 260 miljoner lediga kineser ger sig ut på resa – många utan munskydd – ger det en glimt av livet efter covid-19.

Tusentals människor besökte helgens festival i Wuhan – staden där covid-19 först upptäcktes och invånarna försattes i världens första coronalockdown.

Tusentals människor besökte helgens festival i Wuhan – staden där covid-19 först upptäcktes och invånarna försattes i världens första coronalockdown.

Foto: STR/AFP/TT

Samhälle och välfärd2021-05-04 09:57

Publiken dansade, studsade och jublade medan artisterna avlöste varandra i den varma majkvällen. Omkring 11 000 personer var på plats när en två dagar lång musikfestival inleddes i Expoparken i Wuhan i helgen och många hade rest dit från andra städer i Kina.

Kända och mindre kända lokala namn underhöll det böljande publikhavet – där människor dansade tätt tillsammans och många struntade i att bära munskydd.

– Förra året led vi i Wuhan av coronaviruset, sade den 23-åriga studenten Gao Yuchen till nyhetsbyrån Reuters på festivalens första dag i lördags.

– Det har inte varit lätt att komma dit vi är i dag. Människor har fått göra enorma ansträngningar och betala ett högt pris. Så jag är väldigt förväntansfull inför festivalen.

Första nedstängningen

Den kinesiska mångmiljonstaden har fått mycket uppmärksamhet i pandemin eftersom det var här som de första fallen av covid-19 upptäcktes. Invånarna kom att omfattas av världens första coronarelaterade lockdown och fick hålla sig hemma enligt strikta regler i över två månaders tid.

Men sedan dess har Wuhan nästan varit helt virusfritt, hävdar offentliga företrädare. De senaste månaderna har Kina bara rapporterat sporadiska virusutbrott i landet, vilket har fått många att slappna av när det gäller risken för smitta och på många håll är livet tillbaka till det nära normala.

Nationell turism

Festivalen anordnades i samband med att en fem dagar lång ledighet, en så kallad gyllene vecka, inleddes i Kina den första maj. Fortfarande råder restriktioner när det gäller möjligheterna att flyga utomlands och för inresande väntar karantän. Det utesluter utlandssemestrar för de flesta och i stället blomstrar den inhemska turismen sedan miljontals kineser gett sig av för att njuta av nationella sevärdheter.

Över 265 miljoner människor väntades resa inom Kina via vägar, tåg eller båt under ledighetsperioden som avslutas på onsdag, enligt transportdepartementet. Hotellbokningarna har gått upp med 40 procent, uppger bokningssajten Ctrip.

Biljetterna till Disneyland i Shanghai och Palatsmuseet i Peking har sålt som smör och trängseln på vägarna väntades på förhand bli omkring 10 procent högre än vid förra årets förstamajledighet.

"Ganska säker"

Myndigheterna har dock uppmanat kineserna att resa varsamt och turistattraktioner har ombetts att begränsa antalet besökare för att minska risken för smitta.

Zhang och hans familj har rest till Peking från Shijiazhuang och ser fram emot att besöka huvudstadens historiska arkitektur och monument.

– Viruset har kontrollerats väl och vaccinet är redan ute bland oss, så jag känner mig ganska säker, säger han till AFP.

Fakta: Så började pandemin

31 december 2019: Kina informerar Världshälsoorganisationen (WHO) om ett okänt virus som har orsakat 41 fall av lunginflammation i mångmiljonstaden Wuhan. De första drabbade ska ha insjuknat i början av december.

1 januari 2020: Våtmarknaden Huanan, där det säljs fisk, kött men också vilda djur, stängs i Wuhan eftersom flera av fallen kopplas dit.

7 januari: WHO meddelar att det nya viruset har identifierats som ett tidigare okänt virus i familjen coronavirus.

11 januari: Kina rapporterar det första officiella dödsfallet i covid-19, en 61-årig man som har handlat på marknaden i Wuhan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!