Fler kärnvapen i operativa förband

Kärnvapen verkar bli viktigare för USA och Ryssland, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.

En rysk kryssningsrobot visas upp under 2019.

En rysk kryssningsrobot visas upp under 2019.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Samhälle och välfärd2021-06-14 02:08

Antalet kärnstridsspetsar som har placerats i operativa förband världen över har ökat, uppger Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri i sin årsbok.

Antalet beräknas till 3 825 i början av året, en ökning från 3 720 förra året. De flesta är ryska och amerikanska.

De nio kärnvapennationerna beräknas totalt ha 13 080 kärnvapen, en nedgång från 13 400 i början av 2020.

Nedgången beror främst på att USA och Ryssland har avvecklat gamla stridsspetsar, samtidigt har båda länderna omfattande moderniseringsprogram.

”Det totala antalet stridsspetsar i världens militära lager verkar nu öka, vilket är ett oroande tecken på att den nedåtgående trenden som karaktäriserat kärnvapenarsenalerna sedan slutet av det kalla kriget har hejdats”, säger Sipriforskaren Hans M Kristensen i ett pressmeddelande, och konstaterar att kärnvapen verkar få en ökad betydelse i ländernas nationella säkerhetsstrategier.

De övriga sju kärnvapenstaterna – Kina, Indien, Pakistan, Storbritannien, Israel, Frankrike och Nordkorea – utvecklar också eller placerar ut nya vapensystem, eller har planer på det, enligt Sipri.

Men förra året innebär också en del ljuspunkter. Under 2020 dödades betydligt färre i väpnade konflikter, och vapenhandeln ökade inte, uppger Sipri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!