Frankrike väntar med truppminskning i Sahel

Frankrike kommer inte före sommaren minska sin militära närvaro i Sahel-området. En fransk truppneddragning skulle kunna påverka Sveriges specialförband i Mali.

Frankrikes president Emmanuel Macron talar via videolänk till toppmötet om Sahel-regionen.

Frankrikes president Emmanuel Macron talar via videolänk till toppmötet om Sahel-regionen.

Foto: François Mori

Samhälle och välfärd2021-02-16 14:19

Den franske presidenten Emmanuel Macron uppger att det inte blir någon "omedelbar" truppminskning. Han gav beskedet till reportrar på en digital pressträff i samband med Sahel-toppmötet i Tchads huvudstad N'Djamena, enligt AFP.

Frankrike har i dag 5 100 man i Sahel-regionen, vars uppgift är att bekämpa islamistiska rebeller och terrorgrupper.

Till Sahel räknas Tchad, Mali, Niger, Burkina Faso och Mauretanien, med flera länder på södra sidan Sahara.

Nyligen öppnade Macron för att minska landets militära närvaro i regionen. Nyttan av den militära kampanjen ifrågasätts allt mer på hemmaplan.

Inte rätt tidpunkt

Enligt Macron är dock inte tidpunkten rätt för ett trupptillbakadragande.

– Ett franskt tillbakadragande, ett massivt tillbakadragande av mannar, vilket är en möjlighet jag har övervägt, skulle vara ett misstag, sade Macron, enligt AFP.

Enligt honom vore det paradoxalt att nu minska styrkan när det finns en politisk och militär uppställning från en rad länder som gör det möjligt att nå målen.

Sverige är ett av de länder som ingår i den internationella styrkan Task Force Takuba. Det svenska bidraget består av ett specialförband med omkring 150 soldater och helikoptrar.

Task Force Takuba ska fungera som en snabbinsatsstyrka som ska kunna avlasta fransmännen vid behov.

Sverige deltar också i FN-insatsen Minusma i Mali som bland annat ska stödja Malis regering och skydda civilbefolkningen.

"Påverkar även oss"

Den franska styrkan, har sitt högkvarter i Tchads huvudstad N'Djamena. Den inledde 2014 Opération Barkhane vars syfte är att bekämpa islamistiska rebeller och terrorgrupper.

Sveriges riksdag beslutade förra året att ytterligare stödja den operationen med ett specialförband i Mali. Hela förbandet väntas vara operativt vid månadsskiftet.

Liksom Macron deltog även statsminister Stefan Löfven (S) via videolänk på toppmötet. På Facebook skriver Löfven att det "som sker i Sahel-regionen påverkar även oss".

Han pekar på att våldsbejakande extremistiska grupper med kopplingar till al-Qaida och Daesh, terrorrörelsen även känd som IS, genomför terrorattacker mot civilbefolkningen i regionen. Det har lett till en miljon internflyktingar bara i Burkina Faso, varav 600 000 är barn.

"Detta är en katastrof i sig och en säkerhetsrisk för länderna och människorna i regionen", skriver Löfven på Facebook.

Ligger fast

Ett omfattande franskt trupptillbakadragande skulle kunna påverka både riskerna och uppdraget för det svenska specialförbandet i Task Force Takuba.

"Vårt åtagande när det gäller Mali och Takuba ligger fast. Jag vill inte spekulera vidare", skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en kommentar.

När tiden väl är kommen är det sannolikt att den franska truppminskningen blir betydande, enligt Macron. Han lovar dock att Frankrike ska diskutera saken med Sahel-länderna och sina internationella partner efter sommaren.

– De kommande månaderna kommer vi inte att förändra vår närvaro, sade Macron.

Räknar med resultat

Han räknar med att den militära kampanjen kommer att ge resultat under våren.

Frankrike har på senare tid deklarerat militära framgångar i Sahel. Franska styrkor ska bland annat ha lyckats dödat två höga ledare för al-Qaida-anknutna grupper i regionen.

Men islamistiska rebeller och terrorgrupper kontrollerar fortfarande stora områden och de har kunnat fortsätta sina attacker.

Nyligen anklagades Frankrike för att ha dödat civila i ett luftangrepp mot en by i Mali, något som den franska armén dementerat, enligt franska medier.

Sedan 2013 har Frankrike förlorat över 50 soldater i konflikten, enligt franska medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!