Klimatfokus vid politikÄrets höjdpunkt i Kina

En handlingsplan för utslĂ€ppstopp Ă„r 2030, satsningar pĂ„ försvar – och utveckling av vaccin mot stora infektionssjukdomar. Det Ă€r nĂ„gra av löftena dĂ„ tusentals delegater samlats i Peking för folkkongressens Ă„rliga möte.

Hur kommunistpartiet framgÄngsrikt har lyckats stoppa covid-19 i Kina Àr sannolikt ett av Àmnena som kommer att avhandlas under folkkongressen. HÀr ett foto av president Xi Jinping frÄn utstÀllningen i staden Wuhan om kampen mot pandemin. Arkivbild.

Hur kommunistpartiet framgÄngsrikt har lyckats stoppa covid-19 i Kina Àr sannolikt ett av Àmnena som kommer att avhandlas under folkkongressen. HÀr ett foto av president Xi Jinping frÄn utstÀllningen i staden Wuhan om kampen mot pandemin. Arkivbild.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

SamhÀlle och vÀlfÀrd2021-03-05 02:05

Folkkongressen Àr Kinas parlament men saknar i stort sett befogenheter, dÄ makten i den kinesiska partistaten Àr koncentrerad till kommunistpartiet och kretsen kring den högste ledaren Xi Jinping.

Den Ă„rliga sammankomsten Ă€r Ă€ndĂ„ en av höjdpunkterna under det politiska Ă„ret i landet – inte minst i Ă„r. Det beror frĂ€mst pĂ„ tvĂ„ saker: Kommunistpartiet fyller hundra Ă„r och en ny femĂ„rsplan ska antas under mötet, som pĂ„gĂ„r till den 11 mars.

Storvulen kongress

PremiÀrminister Li Keqiang inledde den storvulna kongressen, dÀr sÄvÀl Xi som kollegerna i politbyrÄns mÀktiga stÀndiga utskott Àr pÄ plats, med ett tal som spÀnde över en lÄng rad Àmnen av politisk och ekonomisk karaktÀr, enligt nyhetsbyrÄn AFP.

DÄ Kina slÀpper ut mest koldioxid i vÀrlden hÄller vÀrldsledare och andra bedömare ett extra öga pÄ vad som sÀgs om klimat- och energipolitik. PÄ det omrÄdet lovar Peking enligt BBC att tillsÀtta en handlingsplan för att sÀkerstÀlla att koldioxidutslÀppen nÄr en topp Är 2030, för att sedan börja minska.

År 2060 ska landet vara koldioxidneutralt, enligt egen utsago.

Utlovar vaccin

Kina lovar ocksÄ att utveckla vaccin för att rÄda bot pÄ de stora infektionssjukdomarna, enligt nyhetsbyrÄn Reuters.

Försvarsbudgeten vÀxer med nÀra 7 procent i Är jÀmfört med 2020, nÄgot mer Àn fjolÄrets ökning. Regeringens mÄl Àr att stÀrka armén "genom reformer, vetenskap, teknik och utbildning av kompetent personal", enligt premiÀrminister Li.

– Vi kommer att utöka militĂ€rens trĂ€ning och beredskap över hela spektrumet, sĂ€ger han, enligt en regeringsöversatt version av talet som innehöll fĂ„ detaljer.

FörÀndrat valsystem

Den kanske mest brÀnnande frÄgan Àr Hongkongs framtid. I torsdags rapporterade kinesiska statsmedier att den pÄ pappret sjÀlvstyrande regionens valsystem ska förÀndras, nÄgot som demokratiaktivister lÀnge har fruktat.

Hongkong var under brittisk överhöghet i över 150 Är, men lÀmnades över till Kina 1997. Peking gav dÄ ett bindande löfte att bevara de fri- och rÀttigheter som Hongkongborna Ätnjöt inom ramen för devisen "ett land, tvÄ system". I somras drev den kinesiska partistaten igenom en omstridd nationell sÀkerhetslag, som allmÀnt anses ha rivit upp regionens oberoende och inskrÀnkt demokratirörelsens möjligheter att verka, och dÀrmed av mÄnga betraktas som ett avtalsbrott.

De nya förÀndringarna Àr ytterligare en spik i kistan för den demokratiska oppositionen, dÄ Peking i praktiken tar full kontroll över kandidatlistorna vid valen till den lagstiftande församlingen (Legco), med möjlighet att lÀgga veto mot för regimen misshagliga politiker.

Taiwankurs ligger fast

Kina stÄr ocksÄ, som vÀntat, fortsatt fast vid principen om ett Kina, det vill sÀga att landet ser Taiwan som en del av folkrepubliken.

– Vi kommer att vara högst vaksamma över, och resolut avskrĂ€cka frĂ„n, alla aktiviteter som syftar till ett oberoende Taiwan, sĂ€ger premiĂ€rminister Li.

Fakta: Folkkongressen

Nationella folkkongressen hÄller möte varje Är i Kina.

Folkkongressen har omkring 3 000 ledamöter och utser – pĂ„ pappret – höga befattningshavare, dĂ€ribland presidenten, vicepresidenten och premiĂ€rministern, antar finansplan och budget.

Under resten av Äret sköts lagstiftningen av Nationella folkkongressens verkstÀllande kommitté, ett par hundra personer som stÄr under partitoppens kontroll.

KĂ€lla: Landguiden/UI

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!