Laschet får lära sig jonglera som Merkel

En kompromissernas man ska försöka ena de tyska Kristdemokraterna. Armin Laschet kommer gå sida vid sida med Angela Merkel och behöver lära sig jonglera lika bra som henne, enligt Tysklandsexperten Rutger Lindahl.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Armin Laschet, som tar över som partiordförande i deras kristdemokratiska parti CDU. Arkivbild.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Armin Laschet, som tar över som partiordförande i deras kristdemokratiska parti CDU. Arkivbild.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Samhälle och välfärd2021-01-16 16:05

Det kommer att vara många bollar i luften när Laschet tar plats som partiordförande. Faktum är att han valdes med knapp marginal, då en stor del av CDU ville ha den mer högerprofilerade Friedrich Merz.

– Det signalerar att det är ett splittrat parti inför den framtida utformningen av politiken, säger Rutger Lindahl, som är professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är ingen tvekan om det, det finns starka krafter som ville att CDU ska gå i något mer konservativ riktning än vad som varit fallet under Merkel de senaste åren.

Misslyckad föregångare

Partikollegorna som sätter sitt hopp till Laschet hoppas hur som helst att han blir mer framgångsrik och långvarig än sin föregångare på partiledarposten. Merkels tilltänkta kronprinsessa Annegret Kramp-Karrenbauer tappade boll efter boll och aviserade sin avgång efter ett drygt år på posten.

– Man kan säga att han är en mer kompromissande politiker än den Kramp-Karrenbauer ville framträda som. Hon ville vara en kraftfullare, lite mer nydanande person, säger Lindahl.

– Men hon trampade fel så många gånger på så kort tid och ställde till det, inte bara i politiken utan även internt i partiet. Hon skaffade sig snabbt många kritiker, inte minst på den mer konservativa sidan.

I jämförelse lär Laschet ta försiktiga steg framåt. Han har inga uppenbara skelett i garderoben eller omvälvande övertygelser. I sitt första framträdande som partiordförande sträckte han ut händer till "alla Tysklands demokratiska partier".

– Han har egentligen inte någon tydlig politisk profil. Han anses vara en sådan som kan hitta kompromisser och lösningar, men kanske inte som någon som driver politiska frågor, säger Lindahl, som beskriver Nordrhein-Westfalens ministerpresident som en erkänt bra förvaltare.

Tandemstyre framöver

Kompromissvilja och flexibilitet kanske kan ena kristdemokraterna, men det kan komma att krävas mer konkretion i den kommande striden om förbundskanslerposten. I höst ska Angela Merkels efterträdare väljas och CDU väljer en "spetskandidat" att gå till val bakom tillsammans med det bayerska systerpartiet CSU.

CSU-ledaren Markus Söder har trätt fram som en handlingarnas man det senaste året och CDU:s hälsominister Jens Spahn, som ställde sig bakom Armin Laschet i partiledarvalet, åtnjuter en allt högre popularitet.

Men Merkel – en sann "proffsjonglör" av olika politiska intressen, enligt Rutger Lindahl – kommer att sitta kvar och ha ett stort inflytande ännu en tid.

– Det närmaste halvåret kommer det att bli ett tandemkörande mellan Laschet och Merkel. Det blir oerhört intressant, då hon kommer att göra sitt yttersta för att stötta honom och partiet fram mot valet i september, säger den svenske Tysklandskännaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!