Listhaug ny ledare för Fremskrittspartiet

Utan motkandidater valdes Sylvi Listhaug till partiledare för norska Fremskrittspartiet på lördagen.

Sylvi Listhaug har valts till ny partiledare för norska Fremskrittspartiet.

Sylvi Listhaug har valts till ny partiledare för norska Fremskrittspartiet.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Samhälle och välfärd2021-05-08 19:53

– En otrolig resa, konstaterade den nya partiledaren själv i sitt tacktal och lovade att göra allt som står i hennes makt för att utveckla partiet och för att samla fler röster fram till höstens stortingsval.

Listhaug tar över partiledarposten efter att Siv Jensen suttit vid rodret i 15 år.

När det stod klart tidigare i år att Jensen skulle avgå och att hon såg Listhaug som en lämplig efterträdare höjdes dock kritiska röster internt eftersom Listhaug ansågs vara en alltför splittrande figur för att samla det högerpopulistiska partiet.

Sylvi Listhaug, som är 44 år, har haft flera ministerposter och var fram till lördagens partiledarval första vice ordförande.

Men i mars 2018 avgick hon som justitie- och invandringsminister efter en schism som började med att hon lade ut ett Facebookinlägg med texten "Ap (norska Socialdemokraterna) tycker att terroristernas rättigheter är viktigare än rikets säkerhet".

Senare återkom hon dock som äldre- och folkhälsominister samt som olje- och energiminister.

I Sverige blev Sylvi Listhaug känd sensommaren 2017 efter ett besök i Rinkeby i nordvästra Stockholm under den norska valrörelsen.

Uttalanden i samband med resan fick hennes dåvarande svenska motpart Heléne Fritzon (S) att ställa in ett planerat möte mellan de två.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!