Intensiva förhandlingar pågår mellan parlamentet och EU:s medlemsländer i hopp om att vaccinpassen ska kunna användas redan från den 1 juli.
"Ingen vit rök än. EU-parlamentet har lagt ett omfattande kompromisspaket på bordet. Vi behöver en överenskommelse den här veckan", skriver nederländska ledamoten Sophie in t'Veld på Twitter efter den senaste förhandlingsrundan under natten mot onsdagen.
Parlamentet vill använda en av EU:s nödfonder för att betala för testandet, för att på så vis göra det möjligt för även icke-vaccinerade att utan kostnad kunna uppfylla alla resekrav.
Kritik mot Sverige
Frågan om gratistester är en av de frågor där parlamentet och medlemsländerna fortsatt är oeniga. En annan svårlöst fråga är parlamentets krav på att medlemsländerna inte ska kunna införa nya karantänskrav eller andra åtgärder – något som exempelvis Sverige är starkt emot.
– Vi ska samordna så mycket vi kan och koordinera så mycket vi kan. Men den nationella beslutsrätten i den här typen av frågor måste vi ha kvar, fastslog EU-minister Hans Dahlgren (S) i förra veckan.
Den hårda svenska linjen får dock kritik från svenska ledamöter i EU-parlamentet.
– Vi har förståelse för regeringens hållning, men att låsa processen är helt oacceptabelt, säger Emma Wiesner (C) på en digital pressträff.
Öppnar för inresa
Nya förhandlingar om vaccinpassen ska hållas under torsdagen. Om ingen lösning då kan nås väntas frågan bli diskuterad när EU:s stats- och regeringschefer samlas i Bryssel i början av nästa vecka.
Parallellt gör sig EU redo för att ytterligare öppna upp resandet från länder utanför unionen.
– Medlemsländerna rekommenderas nu att lätta på några av de nuvarande restriktionerna, särskilt för de som vaccinerats. Rådet kommer också snart att utöka listan över icke-EU-länder med en god epidemiologisk situation varifrån resande kan tillåtas, säger kommissionstalesmannen Christian Wigand på en pressbriefing i Bryssel.