Minister avgår efter danskt minkkaos

Beslutet att massavliva miljontals danska coronaminkar skördar sitt första politiska offer. Livsmedelsministern avgår och nu kommer krav på en kommission för att utreda bland annat vilket ansvar statsministern Mette Fredriksen har haft för minkkaoset.

Danmarks livsmedelsminister Mogens Jensen (S) avgår efter minkskandalen i landet. Arkivbild.

Danmarks livsmedelsminister Mogens Jensen (S) avgår efter minkskandalen i landet. Arkivbild.

Foto: Patric Söderström / TT

Samhälle och välfärd2020-11-18 12:15

Alla minkar – runt 15-17 miljoner – måste avlivas, sade den danska statsministern Mette Frederiksen (S) på en pressträff den 4 november. Orsaken var att man bland smittade minkar hittat en muterad variant av coronaviruset, som hade spridits vidare till människor.

Det fanns dock ingen rättslig grund för att beordra en massavlivning av även friska minkar och på onsdagen avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S).

– Det här är bara början. Processen måste undersökas grundligt så att vi kan få reda på vilket ansvar statsministerns har haft, säger Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för oppositionspartiet Venstre, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Kritik mot statsministern

Under onsdagen släpptes en rapport om hur frågan har hanterats. Där framgår det att livsmedelsministern Jensen den 7 november – tre dagar efter det fattade beslutet – ska ha fått reda på att det saknades laglig grund för en massavlivning. Först den 10 november fick dock landets minkuppfödare information om detta.

Statsministern Mette Frederiksen har tidigare sagt att hon fick reda på det helgen 7–8 november. Hon beklagade att man fattat ett felaktigt beslut, men att det i slutändan var livsmedelsministerns ansvar.

– Det är inte rätt sätt att vara ledare på och det är inte rätt sätt att stå vid det ansvar som man har statsminister, säger Jakob Ellemann-Jensen till Danmarks Radio (DR) om att Frederiksen lade över ansvaret på ministern.

Flera oppositionspartier och Danmarks minkuppfödare vill nu att en oberoende kommission ska tillsättas för att utreda minkkaoset.

– Det är viktigt med en oberoende undersökningskommission tittar på vilka som egentligen har fattat vissa beslut och när det har skett, säger Elleman-Jensen, enligt DR.

För att tillsätta en sådan kommission krävs dock att en majoritet av ledamöterna i folketinget röstar ja till detta, men just nu verkar det inte finnas ett sådant stöd. S-regeringens tre stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten uppger i nuläget att de inte vill gå den vägen, rapporterar DR.

Smittade minkar avlivade

Alla landets minkar ska dock avlivas och förbud mot minkuppfödning kommer att gälla under hela nästa år. Detta står klart sedan S-regeringen tidigare i veckan nått en uppgörelse med sina tre stödpartier. Även Alternativet stödjer uppgörelsen.

Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivning av mink, även utanför områden med konstaterad coronasmitta bland mink.

Under onsdagen meddelade även det danska livsmedelsverket att alla minkar i de 284 besättningar där smittan konstaterats nu har avlivats.

Danmark är världens största producent av minkpäls och det finns över 1 100 minkfarmar i landet.

Fakta: Flera felaktigheter

En rapport från det danska miljö- och livsmedelsdepartementet visar på flera felaktigheter i hanteringen av minkfrågan i Danmark:

+ Det danska livsmedelsverket försökte den 4 november – kort före pressträffen där statsministern Mette Fredriksen (S) berättade att alla minkar i landet ska avlivas – informera om att det inte fanns laglig grund för en massavlivning.

+ Livsmedelsministern Mogens Jensen fick den 7 november reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick minkuppfödarna reda på detta.

+ Jensen har påstått att det inte var en order till minkuppfödarna att avliva alla minkar, utan endast en uppmaning. Informationen som gick ut till uppfödarna innehöll dock ordet "måste" 31 gånger.

+ Redan den 1 oktober ska miljö- och livsmedelsdepartementet ha informerat en regeringsgrupp som hanterar coronavirusets utbrott om att det krävs en lagändring för att avliva alla minkar. I gruppen sitter sex S-ministrar, men det är enligt rapporten oklart om ministrarna har läst denna information.


Fakta: Turerna i minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.

Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 – i både Danmark och världen, enligt Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november fatta beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!