Myanmar: 19 döms till döden av militärstyret

Myanmars militärstyre har dömt 19 personer till döden för att ha dödat en person med koppling till en armékapten, uppger den av militären ägda tv-stationen Myawaddy. 17 av personerna har dömts i sin frånvaro.

Utbredda protester har skakat Myanmar sedan militären tog makten 1 februari. Nu har 19 personer dömts till döden. Arkivbild.

Utbredda protester har skakat Myanmar sedan militären tog makten 1 februari. Nu har 19 personer dömts till döden. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Samhälle och välfärd2021-04-09 21:10

Personen ska ha dödats i en del av Rangoon där det för närvarande råder krigslagar, och därför har domarna avkunnats i militärdomstol.

I en intervju med CNN har en talesperson för militärstyret sagt att de nu rådande krigslagarna som gäller i ett års tid kan förlängas, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Dödsdomarna är de första av sitt slag sedan militären störtade folkvalda Aung San Suu Kyi 1 februari. Sedan dess har utbredda demokratiprotester skakat landet. Polisen och militären har svarat med dödligt våld och omkring 600 människor har mist livet.

Myanmars FN-ambassadör Kyaw Moe Tun, lojal med den störtade folkvalda regeringen, vädjade på fredagen i FN:s säkerhetsråd om sanktioner mot militärstyret.

Han bad även om inrättandet av en flygförbudszon över landet, för att "stoppa bombningen mot civilbefolkningen".

– Det krävs av er att ni agerar starkt och kollektivt nu. Jag är övertygad om att det internationella samfundet, och speciellt FN:s säkerhetsråd, inte kommer att tillåta denna grymhet att fortsätta, säger Kyaw Moe Tun.

USA och Estland är två av medlemsländerna i säkerhetsrådet som vill se hårdare tag mot Myanmar. Kina har vetorätt i säkerhetsrådet och har tidigare varit emot utfärdandet av sanktioner, men har den senaste tiden höjt tonläget mot Myanmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!