Världsledare och presidenter: Skamliga scener

Från hela världen kommer fördömanden av händelserna i Washington DC på onsdagen, men också från Donald Trumps närmaste och från samtliga hans i dag levande företrädare. "Detta är hur valresultat ifrågasätts i en bananrepublik – inte vår demokratiska republik," skriver förre presidenten George W Bush i ett uttalande.

Polis i sammandrabbningar med Trumpanhängare utanför Kapitolium i Washington DC.

Polis i sammandrabbningar med Trumpanhängare utanför Kapitolium i Washington DC.

Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Samhälle och välfärd2021-01-07 05:45

Världsledarna är enade i sina reaktioner över bilderna som har kablats ut från Washington DC.

– Vi såg alla gårdagens skakande bilder från stormandet av USA:s kongress, bilder som gjorde mig både arg och ledsen, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Hon beklagar att Trump vägrat erkänna sig besegrad i presidentvalet.

– Tvivel om valutgången har underblåsts och skapat den atmosfär som gjorde gårdagskvällens händelser möjliga.

"En attack på demokratin", säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau i en kommentar på Twitter.

– Det som hände i Washington är inte amerikanskt (beteende), säger Frankrikes president Emmanuel Macron i en video.

Liknande ord följde från Storbritanniens Boris Johnson, som på onsdagen skrev:

"Skamliga scener i den amerikanska kongressen. USA står för demokrati runt om i världen och det är nu viktigt att det sker en fredlig och ordnad maktöverföring".

Pompeo: Oacceptabelt

Presidenter och premiärministrar från hela världen stämmer in i kören – från Indien och Australien, till Turkiet och Nederländerna.

Men även i USA har flera republikaner höjt sina röster mot vad som har skett.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skriver på Twitter att: "Jag har varit i många länder och stödjer alltid varje enskild människas rätt att fredligt protestera för sin tro och övertygelse" och fortsätter:

"Men våldsamheter som utsätter andra för fara, inklusive de som har till uppgift att skydda oss alla, är oacceptabelt både hemma och utomlands".

Topprepublikan: Trump bakom mobben

Pompeo, som under sin tid i ämbetet har stått Trump nära, fördömer inte presidentens ord. Det gör däremot Liz Cheney, som sitter i representanthuset för Wyoming och är en av det republikanska partiets ledare i kammaren.

– Det är ingen tvekan om att presidenten ligger bakom denna mobb. Presidenten uppviglade mobben, presidenten riktade sig till mobben. Det är inte vad USA står för, säger hon till Fox News.

– Det är viktigt att vi är medvetna om att en våldsam mobb attackerade Kapitolium i syfte att hindra oss från att utföra våra konstitutionella plikter.

Trump hade under sitt tal till sina anhängare pekat ut just Cheney som en "vek" republikan.

– Vi måste få bort de veka kongressledamöterna, de som inte är något att ha – världens alla Liz Cheneys, sade Trump.

Bush: Bananrepublik

Kraftiga ord kommer även från partiets i dag ende nu levande expresident, George W Bush.

"Detta är hur valresultat ifrågasätts i en bananrepublik – inte vår demokratiska republik," skriver Bush i ett uttalande som har publicerats av fler amerikanska medier.

"Jag förfäras över vissa politiska ledares hänsynslösa beteende sedan valet och över bristen på respekt i dag för våra institutioner, våra traditioner och vårt rättsväsende", fortsätter han.

"Uppror kan allvarligt skada vårt land och vårt anseende."

Även övriga tre i dag levande expresidenter – demokraterna Jimmy Carter, Bill Clinton och Barack Obama – kom med fördömanden.

Barack Obama skriver i ett uttalande att:

"Historien kommer med all rätt att komma ihåg dagens våldsamheter vid Kapitolium, pådrivna av en sittande president som gång på gång har ljugit om resultatet efter ett lagligt val, som en dag av vanära och skam för vårt land. Men vi skulle ljuga för oss själva om vi ser på detta som en överraskning."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!