Prayuth Chan-O-Chas resa till landet var ett försök att tina relationen länderna emellan – som uppenbarligen bar frukt. På tisdagskvällen kom beskedet att de två länderna fullt ut återupptar sina diplomatiska relationer, och att de har kommit överens om att öppna ambassader i varandras länder.
Den diskreta ankomstceremonin vittnar dock om kvarstående spänningar – premiärministern möttes på flygplatsen av Riyads viceguvernör, en tjänsteman av relativt blygsam rang. Statstelevisionen var inte på plats, och besöket nämndes bara kortfattat i diktaturens mediesändningar.
Kungadömets uttalande består av det vaga konstaterandet att besöket visar "Saudiarabiens vilja att stärka gemensamma relationer och bygga broar för kommunikation med alla länder runt om i världen."
Diamanter och ond, bråd död
Det var 1989 som en thailändsk anställd hos en medlem av kungahuset Saud stal en blå diamant på 50 carat tillsammans med andra juveler, till ett totalt värde av omkring 180 miljoner kronor. Saudiarabien reagerade genom att stoppa utfärdandet och förnyandet av visa för thailändska gästarbetare, och avrådde från resor till Thailand.
Tre saudiska diplomater som utredde stölden sköts ihjäl i Bangkok. Ytterligare en saudisk affärsman som tros ha efterforskat juvelerna försvann, och antas ha mördats.
Ingen har dömts för morden.
Misstänkt korruption
Thailändsk polis påstod sig ha löst fallet sedan stöldgodset återfunnits hos en thailändsk juvelerare, dit de sålts av juveltjuven för en bråkdel av sitt värde. Men av de juveler som sändes åter till Saudiarabien var flertalet falska.
Rykten spreds om hur högt uppsatta thailändska tjänstemäns fruar setts med diamanthalsband, och thailändska poliser och andra myndighetspersoner misstänktes för att själva ha lagt beslag på juvelerna.
Den blå diamanten har aldrig återfunnits.