Flera attacker mot saudiska anläggningar

Huthirebellerna i Jemen har avfyrat en rad attacker med drönare och robotar mot nyckelanläggningar i Saudiarabien, rapporterar statliga saudiska medier. Bland annat anläggningar för naturgas och vattenrening har träffats.

I ett foto distribuerat av Saudiarabiens pressmyndighet syns hur räddnignstjänsten försöker släcka en brand vid en av Aramcos anläggningar i gränsstaden Jizan, i södra Saudiarabien efter attackerna.

I ett foto distribuerat av Saudiarabiens pressmyndighet syns hur räddnignstjänsten försöker släcka en brand vid en av Aramcos anläggningar i gränsstaden Jizan, i södra Saudiarabien efter attackerna.

Foto: Saudiska pressmyndigheten/AP/TT

Saudiarabien2022-03-20 14:06

Ingen person skadades i attackerna, enligt den saudiskledda militära koalitionen som strider i Jemen. Däremot förstördes bostadshus och privatägda fordon.

Angreppen tvingade den statskontrollerade oljeproducenten Aramco att minska oljeproduktionen på en av sina anläggningar.

Attacken kommer samtidigt som oljepriset är skyhögt på en pressad energimarknad och samma dag som oljegiganten Aramco meddelar att företagets vinst ökade med 124 procent under 2021 till 110 miljarder dollar (runt 1 037 miljarder kronor). Ett resultat som drivits på av en förnyad oro för energiutbudet och det höga oljepriset.

Bara dagar före attackerna hade de stridande sidorna i konflikten blivit inbjudna av Gulfstaternas samarbetsråd för samtal i Saudiarabien med mål att nå en lösning på kriget som rasat i Jemen i åtta år. Erbjudandet avfärdades av Huthirebellerna i Jemen som kräver att samtalen ska äga rum i ett "neutralt" land.

Fakta: Kriget i Jemen

Jemen är ett av världens fattigaste länder och ligger på den Arabiska halvöns sydspets. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990 och är till ytan något större än Sverige.

2014 tog Huthirebellerna, som stöds av Iran, kontroll över huvudstaden Sanaa. Mot dem står en bred militärallians ledd av Saudiarabien, som stödjer den internationellt erkända jemenitiska regeringen. Dessutom verkar lokala miliser, extremistgrupper och separatister på flera håll i landet.

I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Där ingicks flera lovande överenskommelser, som parterna sedan har varit ovilliga att implementera.

Den mänskliga nöden växer i krigets spår och miljontals människor har flytt sina hem. FN beskriver läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!