Med bara dagar kvar till FN:s klimatkonferens, som inleds i Glasgow den 31 oktober, anordnar Saudiarabien ett eget evenemang som ska sätta ljuset på kungadömets gröna mål.
Saudiarabien – som har skrivit under Parisavtalet – har kritiserats för att agera för långsamt i klimatarbetet. Olje- och gasexporten utgör fortfarande ryggraden i ekonomin, trots kronprins Mohammed bin Salmans försök till diversifiering för att minska beroendet av fossila bränslen.
Sätter utsläppsmål
Målsättningen är att nå nettonollutsläpp av växthusgaser år 2060, meddelar nu kronprinsen i en kommentar i samband med mötets öppnade i Riyad. Utsläppen ska minskas med över 270 miljoner ton per år till 2030, vilket är mer än dubbelt så mycket än det tidigare målet på 130 miljoner ton.
Saudiarabien ansluter sig också till ett globalt initiativ för att få ner metangasutsläppen med 30 procent till 2030, skriver nyhetsbyrån AFP.
För att nå utsläppsmålen lägger Saudiarabien stort fokus på sätt att lagra och avskilja koldioxid, uppger Mohammed bin Salman, enligt nyhetsbyrån AP. Det är ett tillvägagångssätt som har lovordats för möjlig klimatnytta – men som också kritiseras för att vara opålitligt och inte ta itu med kärnproblemet: att minska utsläppen.
Kronprinsens tillkännagivande avser dessutom endast Saudiarabiens insatser på hemmaplan och påverkar inte kungadömets aggressiva investeringar i olja och export av fossila bränslen till Asien och andra regioner.
Fossila bränslen som olja, kol och gas är den avgörande källan till utsläppen av växthusgaser. För att nå Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till väl under 2 grader, helst 1,5 grader, måste utsläppen vända ner snabbt. Det gör de inte just nu – utan de klimatbeslut som världens länder har fattat pekar mot en uppvärmning på 2,7 grader, varnar FN.
Vill urvattna rapport
Klimatmötet i Glasgow har beskrivits som "världens sista bästa chans" för att förhindra att den globala uppvärmningen når farliga nivåer. Regeringar och företag väntas ta tillfället i akt och presentera nya åtaganden för att minska sina utsläpp.
Saudiarabien finns dock bland de länder som lobbar för att bromsa klimatomställningen, enligt mediebolaget BBC som har gått igenom tiotusentals läckta kommentarer till FN:s klimatpanel IPCC:s kommande rapport. Av de framgår att länder som Saudiarabien, Japan och Australien hävdar att världen inte behöver minska användandet av fossila bränslen så snabbt som ett utkast till rapporten rekommenderar.