Schweiz fimpar tobaksreklam efter omröstning

Praktiskt taget all reklam för tobak kommer att förbjudas i det tidigare cigarettliberala Schweiz. Det står klart efter en folkomröstning i landet.

En kampanjaffisch för ett förbud mot tobaksreklam i Schweiz.

En kampanjaffisch för ett förbud mot tobaksreklam i Schweiz.

Foto: Valentin Flaurad/AP/TT

Schweiz2022-02-13 08:26

Glamorösa par som tar en cigarett tillsammans på kafé. Öppnade paket som lockande bjuder ut sitt innehåll. Karga landskap som frammanar minnen av Marlboromannen. Medan många länder i världen förbjudit tobaksreklam har Schweiz varit något av rökarnas paradis – med obekymrade annonser på gator, bio och sportevenemang.

Men nu falnar glöden. Schweizarna gick under söndagen till valurnorna för att rösta om ett förbud mot nästan all reklam för tobaksprodukter – och förbudssidan vann.

För att få igenom förändringen krävdes att en majoritet av rösterna samt att en majoritet av landets kantoner röstade för förbudet. Och så blev det – 57 procent av rösterna och 16 av totalt 26 kantoner röstade för ett förbud, skriver tidningen Blick.

– Vi är extremt glada. Folket har förstått att människors hälsa går före ekonomiska intressen, säger Stefanie De Borba, representant för en schweizisk organisation mot cancer, till nyhetsbyrån AFP.

Starka lobbyintressen

Den mesta tobaksreklamen har tidigare varit laglig på nationell nivå, förutom på tv, radio eller i annonser som specifikt riktar sig till minderåriga.

Schweiz har varit det enda landet i Europa som inte har ratificerat WHO:s tobakskonvention, eftersom de inte har begränsat tobaksreklam riktad mot unga.

Att landet legat långt efter många andra västländer i frågan brukar skyllas på lobbyverksamhet från några av världens största tobaksföretag, som har sina huvudkontor i landet.

Initiativet har föga överraskande motarbetats av tobaksindustrin men också av regeringen, som har upprätthållit vänskapliga relationer med tobaksföretagen. Tobaksgiganter som Philip Morris International, British American Tobacco och Japan Tobacco sköt till pengar till motkampanjen, som beskrev förbudet som extremt.

Förslag om djurförsök

En annan kontroversiell fråga som det röstades om under söndagen var ett generellt förbud mot experiment på allt levande, såväl människor som djur.

Men precis som väntat fanns inte något folkligt stöd för förslaget, som röstades ned.

Alla politiska partier, parlamentet och regeringen motsatte sig förslaget och varnade för att det går för långt och skulle få ödesdigra konsekvenser för medicinsk forskning.

Schweiz har sedan 1985 avvisat tre liknande initiativ med stor marginal för nej-sidan.

I en annan omröstning med djurtema röstade invånarna i kantonen Basel-Stadt mot ett förslag om att ge icke-mänskliga primater några av de grundläggande rättigheter som de mänskliga kusinerna har.

Fakta: Folkomröstningar i Schweiz

Schweiz är en starkt decentraliserad demokrati där centralmakten är ovanligt svag. Det gäller dels i förhållande till de 26 kantonerna (delstaterna), dels i förhållande till medborgarna som kan riva upp regeringsbeslut genom folkomröstningar.

Folkomröstningar är obligatoriska när det gäller författningsändringar och beslut om huruvida landet ska ansluta sig till överstatliga organ eller säkerhetsorganisationer.

Folkomröstningar kan också hållas på begäran, genom så kallade medborgarinitiativ: om minst 100 000 schweizare kräver folkomröstning om författningen hålls en sådan, och om minst 50 000, eller åtta kantoner, vill rösta om nya federala lagar och förordningar blir det så. Medborgarna har därmed en form av vetorätt.

Möjligheten till folkomröstning utnyttjas allt oftare. Schweizarna röstar fyra gånger om året i federala frågor, medan antalet omröstningar på regional och lokal nivå varierar kraftigt. Samtidigt har deltagandet sjunkit och ligger nu i allmänhet på runt 40 procent, vilket innebär att en minoritet av väljarna kan avgöra viktiga frågor. Rösträttsåldern är 18 år.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!