Det kallas "århundradets projekt", att hitta rätt plats och rätt metod för slutförvar av använt kärnbränsle. Det har redan gått ett halvt århundrade sedan sökande efter rätt ort inleddes, och nu har den optimala platsen hittats – Nördlich Lägern norr om Zürich och nära den tyska gränsen.
De exakta planerna om förvaringen presenteras av regeringen under måndagen, men ett definitivt beslut kan dröja. Även efter ett ja från regeringshåll – som väntas, men ännu inte kommit – kan projektet stoppas i en lokal folkomröstning.
Och beslutet var inte populärt bland lokalbefolkningen, som togs på sängen av beslutet, rapporterar schweiziska medier.
– Hela situationen känns surrealistisk. Vi kommer att behöva lämna vår gård, vi kan ju inte bo ovanpå ett slutförvarslager, säger bonden Ramona Keller till tidningen 20 Minuten.
Någonstans måste dock det radioaktiva kärnavfallet förvaras. Schweiz har i dag fyra reaktorer i tre kärnkraftverk och sammanlagt beräknas 83 000 kubikmeter avfall produceras innan de sista kärnkraftverken stängs. Som planen ser ut i dag kommer landet att inleda arbetet år 2060. Förvaringen kommer sedan att förseglas någon gång under nästa århundrade.
I Sverige sade regeringen i januari i år ja till slutförvar av använt kärnbränsle i två anläggningar, en inkapslingsanläggning i Oskarshamn, och en slutförvarsanläggning i Forsmark. Totalt ska 12 000 ton kärnavfall förvaras på cirka 500 meters djup i urberget.