Hela 59 procent av väljarna röstade för den nya lagen, som kräver att Schweiz minskar sitt beroende av importerad olja och gas och i stället ökar och användningen av grönare och mer inhemska alternativ.
Den schweiziska glaciologen Mattias Huss skriver på Twitter skriver att han är "väldigt glad över att klimatvetenskapens argument hörsammades".
I söndagens andra folkomröstning stödde schweizarna också förslaget på att införa en global minimiskattesats på 15 procent för multinationella företag. 78,5 procent av väljarna röstade för den lagen.
Valdeltagandet i de två folkomröstningarna var cirka 42 procent.
Greenpeace: Ökar tryggheten
Innan det slutgiltiga valresultatet presenterades uttalade sig miljöorganisationen Greenpeace i Schweiz positivt:
– Det här innebär att målet att uppnå nettonollutsläpp äntligen kommer att vara förankrat i lag. Det ökar tryggheten i att planera framåt och gör så att vårt land kan gå mot ett slut för fossila bränslen, sade Georg Klingler, organisationens.klimat- och energiexpert.
Schweiz glaciärer håller på att smälta bort i alarmerande takt. Och i år var våren dessutom varmare än vanligt, 1,5 grader över genomsnittet jämfört med perioden 1961–1990, enligt meteorologiska institutet SRF Meteo.
Nu importerar Schweiz omkring tre fjärdedelar av sin energi, inklusive olja och gas. Den nya klimatlagen kräver att landet minskar sitt beroende av importerad olja och gas.
Enligt lagförslaget ska dessutom drygt 3 miljarder schweizerfranc, motsvarande 36 miljarder kronor, avsättas för att hjälpa företag och privatpersoner att minska användningen av fossila bränslen.
Partier nästan eniga
Lagen innebär också att Schweiz förbinder sig juridiskt vid åtagandet att nå noll nettoutsläpp av planetvärmande växthusgaser till år 2050.
Nästan alla stora partier ställde sig bakom lagförslaget, förutom högerpopulistiska SPV som är landets största parti och som har drivit på för folkomröstningen.
Partiet menar att målet att uppnå klimatneutralitet inom drygt ett kvartssekel i praktiken innebär ett förbud mot fossila bränslen. Det hotar, hävdar SPV, tillgången till energi och kommer att leda till skyhöga elräkningar för hushållen.
I ljuset av Rysslands krig i Ukraina har allt fler höjt rösten för att Schweiz ska minska sitt beroende av utländska energikällor. Kritiker från båda läger pekar dock på att lagförslaget inte säger något om varifrån den gröna el som man vill att konsumenterna ska använda ska komma.