Stämningen var spänd i Serbiens huvudstad under hela dagen, och polis drabbade samman med fotbollshuliganer som kastade stenar och smällare mot kravallpolis någon kilometer från prideparaden.
Tidigare under dagen hade liknande sammandrabbningar skett när huliganerna försökte ta sig igenom polisavspärrningarna för att störa paraden. Enligt polisen har över 30 personer gripits. Det finns inga uppgifter om skadade personer.
Olika besked
Både de högerextremas motdemonstration och prideparaden hade förbjudits, med hänvisning till den allmänna säkerheten, men bara timmar innan den olagliga marschen skulle inledas kom motsägelsefulla besked från olika ministrar om den.
– Det kommer inte att genomföras några illegala marscher, lät det från inrikesminister Aleksandar Vulin, som varnade för att hans departement inte skulle se mellan fingrarna om någon bröt mot förbudet.
Enligt prideparadens arrangörer ska dock premiärminister Ana Brnabić ha gett grönt ljus åt marschen.
"Premiärministern har sagt att hon kan garantera att Belgrads gator kommer att vara säkra", skrev de i ett skriftligt uttalande på lördagseftermiddagen.
EU-ambassadörer i tåget
Turerna har varit många om årets Europride, som skulle ha hållits i Belgrad under den gångna veckan, men stoppades av president Aleksandar Vucic i augusti.
Arrangörerna gick trots det vidare med sina planer på att åtminstone hålla den prideparad, som skulle ha blivit huvudnumret under Europride-veckan. Men även den förbjöds i veckan, med hänvisning till säkerhetsskäl sedan högerorganisationer planerat protester.
EU, flera länder och människorättsorganisationer hade krävt att Serbien skulle backa om förbudet. Minst 15 ambassadörer från EU-länder meddelade att de skulle gå med i marschen av solidaritet, även om rutten blev kortare än vad som ursprungligen planerats.