Regeringstrogen massmanifestation i Belgrad

Regimtrogna demonstranter samlades i Belgrad i en motmanifestation efter veckor av massiva regimkritiska protester. I Kosovo enades serber i en protest mot att en albansk representant utsetts till borgmästare.

Anhängare till Serbiens president Aleksandar Vucic samlas i Belgrad.

Anhängare till Serbiens president Aleksandar Vucic samlas i Belgrad.

Foto: Marko Drobnjakovic/AP/TT

Serbien/Kosovo2023-05-26 17:00

Tiotusentals demonstranter väntades visa sitt stöd för president Aleksandar Vucic på fredagen i en manifestation kallad "Hopp för Serbien". Samlingen är en motreaktion mot de många och omfattande protester som visat sitt missnöje med det sittande styret.

Det utlösande anledningen till protesterna är de två fall av masskjutningar som krävde många dödsfall i början av maj på bland annat en grundskola, men demonstrationerna har senare vuxit till att bestå av bredare regimkritik.

Vucic vädjar

Fredagens manifestation har delvis initierats av Vucic och regeringen:

– Det är en samling där vi vill försöka att ena Serbien och visa att landet har en framtid, sade Vucic i en videoinspelning som visas på sociala medier-plattformen Instagram.

Belgradtrogna invånare i Kosovo genomförde samtidigt en mer våldsam protest mot styret i grannlandet Kosovo. Protesten utfördes av den serbiska minoriteten som vädrade missnöje med den politiska utvecklingen i landet.

Den direkta anledningen var att kandidaten för den serbiska minoriteten inte blev vald till borgmästare i staden Zvecan i ett omstritt val.

Spänt utefter gräns

Polis svarade med att avfyra tårgas mot de serbiska demonstranterna som samlats utanför det kommunalhus där en albansk borgmästare svors in. Demonstranterna använde sig dessutom av ett ljudlarm som de serbiska invånarna i Kosovo nyttjar när polis närmar sig.

Kosovos polis kommenterade inte händelsen, men bekräftade att man funnits på plats vid ceremonin i kommunalhuset.

"I enlighet med sitt officiella uppdrag stödjer Kosovos polis borgmästaren så att denne kan utföra sitt arbete och sina officiella uppdrag i samhället", skrev polisen i ett uttalande.

Missnöjesyttringen är en del i den större konflikt som råder mellan Kosovos centralstyre och områden där serber är i majoritet i Kosovo. Serbiens militär har påkallat förstärkt säkerhetsläge utmed gränsen till Kosovo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!