Sierra Leones förre president i husarrest

Sierra Leones tidigare president Ernest Bai Koroma har satts i husarrest, uppger landets regering, efter att han förhörts om händelser i slutet av november som regeringen kallar för ett kuppförsök.

Ernest Bai Koroma. Arkivbild.

Ernest Bai Koroma. Arkivbild.

Foto: Jason DeCrow/AP/TT

Sierra Leone2023-12-10 02:27

"Han får inte röra sig utanför sitt hus utan polisens uttalade tillåtelse", skriver landets informationsminister Chernor Bah, på X, tidigare Twitter.

Koromas kansli förnekar dock att han skulle ha frihetsberövats utan hävdar i stället att det handlar om "en förstärkt säkerhet kring hans bostad och särskild försiktighet vad gäller trafik i riktning mot hans hem".

Det var den 26 november som byggnader på flera platser i huvudstaden Freetown, däribland en vapenarsenal och två polisstationer, utsattes för angrepp. 21 människor uppgavs ha dödats.

Ännu återstår flera frågetecken kring angreppen, exempelvis vilka som låg bakom och vad de hade kan ha haft för motiv.

Militärkupper och kuppförsök har skett i en rad länder i Sierra Leones närområde de senaste åren. Juntor, varav flera har rysk hjälp, har gripit makten i Mali, Burkina Faso, Niger och Guinea.

I Sierra Leone har det rått politisk turbulens sedan president- och parlamentsval som hölls i somras. Fattigdomen är utbredd och framför allt ungdomsarbetslösheten har skenat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om