Utegångsförbudet motiveras med att det har skett en attack mot en vapenarsenal vid den sierraleonska militärens största bas i huvudstaden. Enligt regeringen har dessa angripare stoppats, men en jakt efter flyende gärningsmän uppges ännu pågå.
Vittnesmålen om skott och explosioner kommer från personer i området Wilberforce i Freetown. Där ligger bland annat militärens största anläggning och flera länders ambassader. Den påstådda attacken har inte beskrivits närmare än så av några oberoende röster.
Andra vittnen berättar om skott och explosioner i andra delar av Freetown där det finns militäranläggningar.
Försäkrar: Det är lugnt
Det västafrikanska landets informationsdepartement försäkrar att "regeringen och de statliga säkerhetsstyrkorna kontrollerar situationen".
Sierra Leones president Julius Maada Bio har låtit publicera ett skriftligt uttalande till landets befolkning på presidentkansliets hemsida. Enligt det gick okända gärningsmän till attack mot vapenarsenalen tidigt på morgonen, varpå de slogs tillbaka och "lugnet återställdes".
Presidenten slår vidare fast att hans regering kommer att "försvara demokratin i Sierra Leone".
Ingenting har sagts om vilka angriparna är och vad de kan ha för motiv.
Kupper i närområdet
Militärkupper och kuppförsök har skett i en rad länder i Sierra Leones närområde de senaste åren. Juntor, varav flera har rysk hjälp, har gripit makten i Mali, Burkina Faso, Niger och Guinea.
I Sierra Leone har det rått politisk turbulens sedan president- och parlamentsval som hölls i somras. Fattigdomen är väldigt utbredd och framför allt ungdomsarbetslösheten har skenat.
Julius Maada Bio blev president 2018 och valdes om i valet i somras med ett resultat som nätt och jämnt gav honom segern redan i första omgången. Valet ifrågasattes på flera sätt av internationella observatörer och det största oppositionspartiet APC bestrider resultatet.
I oktober medlade den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas fram en överenskommelse där APC skulle avbryta en politisk bojkott i utbyte mot att regeringen benådar en rad frihetsberövade personer.