100 000 uzbeker skrev högskoleprov ute

Över hundra tusen uzbeker skrev under onsdagen inträdesproven till landets universitet – under bar himmel. Studenterna var de första av över en miljon som ska skriva testet under september.

Uzbekiska studenter skriver årets inträdesprov till universiteten utomhus i huvudstaden Tasjkent.

Uzbekiska studenter skriver årets inträdesprov till universiteten utomhus i huvudstaden Tasjkent.

Foto: YURI KORSUNTSEV/AFP/TT

Skola och utbildning2020-09-02 15:45

I Uzbekistans huvudstad Tasjkent satt studenter i den botaniska trädgården, parker och i en fotbollsstadion och skrev årets inträdesprov till universiteten.

Innan de fick skriva proven gick de genom en desinfektionstunnel och fick sin temperatur uppmätt. Därefter blev de tilldelade ansiktsmasker och skyddshandskar.

– Borden är separerade med två meters mellanrum. Vi följer alla sanitära riktlinjer, säger Elvira Urayeva, chef för de statliga inträdesproven, samtidigt som hon överblickar 2 500 studenter sittandes inne i fotbollsklubbens FC Pachtakors hemmastadion i Tasjkent.

Oisha Akhmedova säger att nedstängningen, som lättades under maj och juni men sedan återinfördes i juli efter en ny virustopp, hade försvårat hennes förberedelser för provet.

– Jag förberedde mig med böcker och internet. Frågorna var inte så svåra, sade Oisha Akhmedova när hon gick ut från testet som hon skrev i en park.

Uzbekistan, med 33 miljoner invånare, har registrerat över 42 000 smittade och 326 dödsfall av viruset. I Sverige har högskoleprovet skjutits upp efter att en majoritet av riksdagens utbildningsutskott ansett att smittoriskerna är för höga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!