– Vi har nått en överenskommelse för återöppning som har sin utgångspunkt i den gynnsamma situation som vi har i Danmark, sade justitieminister Nick Hækkerup (S) på en presskonferens under natten till tisdag.
Det krävdes en nattmangling för att få till ett avtal om flera lättnader av Danmarks coronarestriktioner, men alla folketingspartier förutom Nye Borgerlige är nu överens.
På torsdag får Danmarks grundskoleelever åter gå tillbaka till sina skolbänkar på heltid. Hittills har eleverna i årskurs 5–8 endast varit i skolan på halvtid. Den 21 maj öppnar även gymnasierna igen.
"Går för långt"
Samtidigt finns det en oenighet bland partierna kring det coronapass som krävs för att exempelvis få träna på gym, gå på teater eller besöka en bio. Coronapasset ska bevisa att en person är färdigvaccinerad mot covid-19, alternativt har testat negativt eller redan har varit smittad med viruset.
"Det finns fortfarande en oenighet om hur coronapasset ska användas, vilket i våra ögon i vissa fall går för långt. Avtalet är ett steg i rätt riktning, men vi är inte i mål ännu", säger Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för det största oppositionspartiet Venstre, i en skriftlig kommentar.
Oppositionskollegan Dansk Folkeparti anser dock att coronapasset är en nödvändighet för att kunna öppna samhället snabbare än vad som tidigare har aviserats från den socialdemokratiska regeringens sida.
– Just nu är det en förutsättning för återöppningen att många kan testas och därmed ha ett coronapass. Men vi måste redan nu diskutera hur vi fasar ut det igen, säger partiledaren Kristian Thulesen Dahl.
Får dricka öl under natten
Enhedslisten – ett av regeringens stödpartier – är inte förtjust i coronapasset, men kan leva med lösningen för tillfället.
– Vi såg gärna att det fasades ut, men nu betonades det återigen att det finns en solnedgångsklausul (tidsbegränsning). Så till augusti upphör det att gälla för annat än resor (och turism), säger Peder Hvelplund, partiets talesperson i coronafrågor.
Danmark höjer även gränsen för hur många människor som får samlas inomhus till 25 personer, medan den nya gränsen utomhus blir 75. Regeln att privata fester inte får pågå efter klockan 23 slopas också, vilket innebär att exempelvis bröllopsfester nu kan pågå hela natten och om festlokalen har serveringstillstånd får alkohol serveras till klockan 05.
– Det har varit viktigt för oss att danskarna kan fira livets stora händelser utan att känna sig pressade att den sista ölen ska vara serverad innan klockan 22, säger Mette Abildgaard, politisk ordförande i Konservative.
Exempelvis bröllopsfester och studentfester omfattas dock av församlingsförbudet om 25 personer inomhus och det är även där krav på coronapass.