Mecklenburg-Vorpommern var första delstat att slå upp skoldörrarna. Delstatens utbildningsminister Bettina Martin (SPD) förespråkar munskydd utanför klassrummet, men när skolorna öppnade igen på måndagen behövde varken lärare eller elever täcka näsa och mun.
Munskyddets vara eller inte vara är en av de stora frågorna inför skolstarten.
Splittring om munskydd
Flera delstater, som Berlin, Bayern och Baden-Württemberg, har meddelat att det blir obligatoriskt i skolbyggnaderna, men inte under undervisningen. I bland annat Nordrhein-Westfalen talar man om frivillig maskanvändning och på andra ställen, som Hessen och Sachsen, är det upp till skolorna att avgöra.
Tysklands utbildningsminister Anja Karliczek uttalade sig i söndags för munskydd i skolan "om delstaterna vill göra avkall på avståndsreglerna för att skollokalerna annars bara skulle tillåta begränsad undervisning", sade hon till Welt am Sonntag.
I Tyskland ser man nu en andra våg av virussmitta och många ifrågasätter det kloka i att öppna skolorna.
Bland lärare och föräldrar finns stor skepsis, att reglerna för att förhindra smittspridning skiljer sig åt mellan delstaterna ses som ett problem och många ställer sig frågande till hur det ska fungera i praktiken.
Brist på lärare
Lärarförbundet pekar på att det förmodligen inte finns tillräckligt med lärare för att bedriva undervisning på plats i skolorna, eftersom upp emot 20 procent av kåren kan tillhöra en riskgrupp som måste tänka på att hålla avstånd. Förbundets ordförande Heinz-Peter Meiniger pekar bland annat på att anvisningarna om att regelbundet vädra klassrummen kan bli svåra att följa.
– På flera skolor kan fönstren av säkerhetsskäl bara öppnas till en smal spalt, säger han till Deutschlandfunk.
Även från politiskt håll kommer kritik.
De grönas partiledare Katrin Göring-Eckhart anser att skolorna till stor del är dåligt förberedda på att ställa om till digital undervisning vid en ny skolstängning och kräver en krisplan för en digital offensiv i skolorna.