Separatister i identitetskris väljer ny ledare

Skottlands nationalistparti håller på att välja en ny ledare och försöker ta nya tag mot en ny självständighetsomröstning. Det är en av få saker som kandidaterna – två kvinnor och en man, varav en är konservativ kristen och en mer progressiv muslim – är överens om.

SNP:s partiledarkandidater, från vänster: Ash Regan, Humza Yousaf och Kate Forbes. Bilden togs vid en debatt den 17 mars.

SNP:s partiledarkandidater, från vänster: Ash Regan, Humza Yousaf och Kate Forbes. Bilden togs vid en debatt den 17 mars.

Foto: Paul Campbell/PA via AP/TT

Skottland2023-03-25 07:36

Nationalistpartiet SNP har haft åtta framgångsrika år under partiledaren tillika försteministern Nicola Sturgeons ledning. Men i mitten av februari meddelade hon överraskande att hon avgår från bägge poster.

Partiet är splittrat i mängder av frågor och de tre kandidater som vill efterträda Sturgeon beskriver ledarvalet som ett vägval. Valrörelsen har präglats av ett högt tonläge.

Folkomröstning stoppad

SNP är klart störst i det skotska landsdelsparlamentet och partiets ledare blir skotsk försteminister, regeringschef i landsdelen.

Nicola Sturgeon har haft framgångsrika år på posten, men problemen började hopa sig för henne i november när ett av hennes stora löften gick om intet. Brittiska Högsta domstolen beslutade då att en ny folkomröstning om skotsk självständighet inte får genomföras.

Och i januari gjorde den brittiska regeringen något så ovanligt som att gå in och stoppa ett förslag om en lagändring som skulle göra det lättare att byta juridisk könstillhörighet, som Sturgeons SNP drivit på. Frågan delade de egna medlemmarna och väckte interna frågor om SNP:s strategi.

Några veckor efter partiledarens avgångsbesked avgick SNP:s verkställande chef Peter Murrell – Nicola Sturgeons make – sedan han hade gett missvisande besked om partiets medlemsantal.

Delade i värdefrågor

Skaran som vill ta över efter Sturgeon är brokig:

Kate Forbes, 32-årig skotsk finansminister, har sagt att hon hade röstat emot samkönade äktenskap om hon varit med när de legaliserades 2014. Hon är medlem av Skotska frikyrkan som motsätter sig samkönade äktenskap och aborter, men säger sig vilja hålla isär yrkesroll och personliga trosuppfattningar. Forbes anför att SNP har "slutat lyssna".

– Jag anser att vi inom regeringen måste se till att vi har ett brett tält med ett stort lag, snarare än att beslut fattas av ett fåtal personer, säger hon enligt BBC.

Den 37-årige Humza Yousaf, i dag skotsk hälsominister, är muslim och landsändens första icke-vita parlamentariker. Han säger sig vara den enda kandidat som kan bevara SNP:s breda stöd bland skottarna. Han står Nicola Sturgeon nära, men hävdar att han vill bli en annan slags ledare.

Yousaf har varnat för att Forbes religiösa övertygelser kommer att spilla över i politiken om hon vinner.

– Jag är den enda kandidaten som otvetydigt har sagt att jag kommer att skydda alla (invånare), anförde Yousaf i en tv-debatt förra veckan.

38-åriga Ash Regan, å sin sida, avgick som skotsk minister med anledning av förslaget om att göra det enklare att byta juridiskt kön. Hon säger sig kunna ena partiet och hävdar att både Yousaf och Forbes saknar "brave hearts", handlingskraft.

Barnet med badvattnet?

SNP:s tillförordnade verkställande chef Michael Russell har beskrivit läget inom partiet som en "väldig röra". Det vill Nicola Sturgeon tona ned.

– En del frågor omkring ledarvalet har skapat ett intryck av att det har blivit rörigare än vi velat. Det kanske är det svåra, givet att vi är obesegrade i valen och fortsatt är Skottlands största parti med god marginal, att få den förnyelse och förändring som är nödvändig, samtidigt som man inte kastar ut barnet med badvattnet, säger hon i en intervju med Sky News.

Kate Forbes är den kandidat som är mest populär i väljarkåren i stort, enligt opinionsmätningar. Men bland SNP:s medlemmar tros Humza Yousaf ha störst stöd.

Medlemmarna har röstat sedan den 13 mars. På måndag entillkännages resultatet.

Rättad: Anger rätt religiös tillhörighet för en kandidat i ingressen, formulerar även om ingressen något så att matematiken blir mer logisk.

Fakta: Det skotska självstyret

Skottland är till ytan något mindre än Götaland och har 5,4 miljoner invånare. Landet var länge självständigt men ingår sedan 1707 i en union med England, Wales och Nordirland – Förenade kungariket (United Kingdom), ofta förenklat till Storbritannien (som egentligen är ön England, Wales och Skottland ligger på).

Skottland har regionalt självstyre med eget parlament och egen regering. Storbritannien bestämmer dock fortsatt över bland annat skatter, social trygghet, försvar och internationella relationer.

I en folkomröstning om fullständig självständighet i september 2014 vann nej-sidan med 55,3 procent mot 44,7, trots att ja-sidan steg kraftigt under kampanjens slutskede. Två år senare röstade britterna som helhet för att lämna EU, med liten marginal. Över 60 procent av Skottlands invånare röstade dock emot brexit – vilket separatister håller fram som ett argument för en ny självständighetsomröstning.

I det skotska parlamentet sitter 129 ledamöter. Nationalistpartiet SNP är klart störst där med 64 mandat – ett ifrån egen majoritet – och styr tillsammans med ett mindre grönt parti. Den avgående partiledaren Nicola Sturgeon är försteminister, landsdelens regeringschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!