Lantbrukaren Mevlut Tarim vid turkiska sydkusten berättar för AFP att han ändå lyckades fösa med sig sina råmande, skräckslagna kor i svart brandrök mellan brinnande buskar.
Lågorna tog ett av djuren.
– Se er omkring. Det är en katastrof. Vi har tur som lever, säger han.
Sjunde dagen
Skogsbränderna som härjar i Turkiet för sjunde dagen i rad är de värsta på flera generationer. Hittills har åtta människor dött, och tusentals djur. Enorma arealer av lummig grönska har förvandlats till aska och svarta nakna trädstammar.
Regeringen har kritiserats för att ha reagerat långsamt och för bristfälligt underhåll av brandflyget. Först i söndags bad Ankara EU om hjälp med brandbekämpningen, rapporterar nyhetsbyrån EFE.
Turkiska myndigheter sade på tisdagen att 156 bränder brutit ut senaste veckan, varav 146 bragts under kontroll, rapporterar tyska nyhetskanalen NTV. Det är främst Medelhavskusten som är drabbad.
Värmerekord: 45,3 grader
I grannlandet Grekland är läget lika illa, och en värmetopp på 46 grader i skuggan (rekordet är 46,3 grader i byn Makrakomi, skriver EFE) gör det än lättare för elden att ta sig.
Den nord-sydgående motorvägen har stängts av norr om Aten då den hotas av eld från foten av berget Parnitha, som också gett störningar i tågtrafiken. Ett industriområde tre mil norr om Aten ligger också i brandens riktning, och civilförsvaret manar alla som bor i närheten att stänga dörrar och fönster så att inte gnistor flyger in, rapporterar Reuters.
Premiärminister Kyriakos Mitsotakis bad alla att använda ett minimum av el – till exempel strunta i vattenkokaren och sätta luftkonditioneringen som lägst på 26 grader – för att Grekland ska slippa större elavbrott.
Ingen lindring om natten
Medierna påminner om skräcksommaren 1987 då 1 300 människor avled i hettan. Den stora skillnaden nu är att hemmen då saknade luftkonditionering, och att samhället nu även ordnar svala platser för behövande.
Ett stort problem är att nätterna inte blir svalare än 30 grader, så kroppen får inte den nattliga återhämtning den behöver, konstaterar läkarkollegiet och rekommenderar folk att dricka mycket vatten men undvika alkohol, och att inte vara ute när det är som hetast.
Mordbrännare fast
Även södra och mellersta Italien plågas av mark- och skogsbränder. Hundratals av dem är anlagda, säger polisen som gripit två män på bar gärning i ett naturskyddsområde på Sardinien, enligt tyska nyhetskanalen ntv.
Endast fem procent anläggs av pyromaner, säger experter till nyhetsbyrån APA. Resten anläggs av ekonomiska skäl – för att kunna bebygga marken. Detta trots förbud att bebygga brandskadad mark och trots fyra till tio års fängelsestraff för den som fälls för att ha anlagt skogsbrand.
"Skadorna som bränderna orsakar går inte att ange i siffror. Det dröjer 15 år innan en skog vuxit upp igen", konstaterar lantbrukarförbundet Coldiretti och tillägger:
"Man talar alltid om hur många hektar skog som har förstörts, men inte om de tusentals insekter, fåglar och reptiler som dör i lågorna eller av näringsbrist".