Antipiratinsats i Somalia snart över

FN:s sÀkerhetsrÄd har röstat för att förlÀnga antipiratinsatsen i Somalias vatten, men bara i tre mÄnader. Frankrike Àr oroat för vad det kan innebÀra.

En internationell insatsstyrka har i mÄnga Är varit verksam kring Afrikas horn för att bekÀmpa pirater.

En internationell insatsstyrka har i mÄnga Är varit verksam kring Afrikas horn för att bekÀmpa pirater.

Foto: Tsuyoshi Takasawa/AP/TT

Somalia2021-12-04 03:27

– Vi tror att sĂ€kerhetsrĂ„dets resolution om sjöröveri och vĂ€pnade rĂ„n utanför Somalias kust framgĂ„ngsrikt uppnĂ„tt sina mĂ„l, sĂ€ger Somalias FN-ambassadör Abukar Dahir Osman.

Det har gĂ„tt 13 Ă„r sedan sĂ€kerhetsrĂ„dets första resolution kring bekĂ€mpande av pirater i omrĂ„det. Det Ă€r en av fĂ„ konflikter – om nĂ„gon – dĂ€r alla permanenta medlemmar i sĂ€kerhetsrĂ„det har haft styrkor som stridit pĂ„ samma sida.

Programmet gör det möjligt för internationella flottstyrkor att bekÀmpa pirater utanför Somalias kust. Vanligtvis har programmet klubbats igenom för ett Är i taget.

Men de senaste fyra Ären har inga piratattacker registrerats, vilket gör att Somalia kÀnner att landet Àr berett att ta över ansvaret för sÀkerheten i sina vatten.

Frankrike hade yrkat pÄ en ny förlÀngning pÄ tolv mÄnader.

– Det finns en risk för ett sĂ€kerhetsvakuum, som kan bli katastrofal för Somalia och för regionen som helhet, sade sĂ€kerhetskoordinatorn Sheraz Gasri inför rĂ„det.

Men Somalia ansÄg att man kunde acceptera en förlÀngning pÄ tre mÄnader, som en slags övergÄngsperiod för att fÄ tid att teckna bilaterala avtal.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!