Fler än 100 döda i bombdåd i Mogadishu

Fler än hundra människor har dödats i ett stort våldsdåd i Somalias huvudstad Mogadishu. Två stora explosioner i en vältrafikerad korsning följdes av skottlossning.

Kvarlevor lyfts bort vid den drabbade korsningen i centrala Mogadishu på lördagen.

Kvarlevor lyfts bort vid den drabbade korsningen i centrala Mogadishu på lördagen.

Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Somalia2022-10-30 05:44

Två explosioner skedde med bara några minuters mellanrum på lördagseftermiddagen, i en vältrafikerad korsning som omges av flera myndighetsbyggnader.

– Hittills har 100 omkommit och 300 är skadade, och antalet döda och skadade fortsätter båda att öka, säger Somalias president Hassan Sheikh Mohamud efter att ha besökt bombplatsen.

Vid samma korsning skedde ett stort terrordåd för exakt fem år sedan, där fler än 500 människor dödades. Den jihadistiska terrorgruppen al-Shabab låg bakom det och har även tagit på sig ansvaret även för lördagens attack.

För många döda att räkna

Den första explosionen skedde längs med en vägg utanför det somaliska utbildningsdepartementet. Där stod flera gatuförsäljare och många andra människor.

– Jag kunde inte räkna kropparna på marken sett till antalet dödsoffer, säger Abdirazak Hassan, som blev vittne till smällen och dess följder.

Den andra explosionen skedde i anslutning till en restaurang, som var full av människor då det var lunchtid.

Bilder visar hur ett tvåvåningshus delvis har raserats. Mängder av fordon som stod utanför har förstörts. Från vården och från landets mediebransch kommer uppgifter om att vårdare och journalister som ryckte ut till den första explosionen föll offer för den andra.

Det framgår ännu inte hur två fordon fyllda med sprängmedel kunde placeras på en så central plats i huvudstaden, där myndigheterna sedan länge har skärpt beredskapen och upprättat mängder av vägspärrar.

Söker efter anhöriga

Det sedan länge konflikthärjade Somalia har en av världens mest utarmade vårdapparater. På belamrade sjukhus i Mogadishu har människor gått runt och lyft på skynken för att se om de kan hitta sina anhöriga.

Halima Duwane letade efter sin morbror Abdullahi Jama när nyhetsbyrån AP talade med henne.

– Vi vet inte om han är vid liv eller död, men senast vi var i kontakt med honom så var han här i området, säger hon.

President Hassan Sheikh Mohamud vädjar om hjälp.

– Vi ber våra internationella partner och muslimer världen över att skicka hit sina läkare då vi inte kan skicka alla offer utomlands för vård, säger han.

Symbolisk dag

Attacken utfördes samma dag som Somalias president och premiärminister hade samlat ledare och rådgivare för överläggningar om hur den våldsamma extremismen i landet ska bekämpas. Det handlar då framför allt om det våld som utförs av al-Shabab.

Attacken skedde också exakt på femårsdagen för den tidigare attacken i samma korsning, den ovan nämnda där fler än 500 dödades.

Terrorgruppen beskriver i ett uttalande utbildningsdepartementet som en "fiendeanläggning" där "somaliska barn leds bort från islam".

al-Shabab har i 15 år försökt störta landets styre för att införa en islamisk stat som utgår från dess mest extrema läror. Gruppen drevs ut ur huvudstaden 2011 med hjälp av en styrka från Afrikanska unionen (AU), men den kontrollerar fortfarande delar av landsbygden och fortsätter att utföra dödliga attacker mot både civila och militära mål.

President Mohamud, som valdes i maj, har lovat att vinna kriget mot al-Shabab och har hittills hävdat framgång i detta. Vid sidan av terrorhotet genomgår landet den värsta torkan på 40 år.

Två bilbomber detonerade i centrala Mogadishu på lördagen och antalet döda räknas ännu.
Två bilbomber detonerade i centrala Mogadishu på lördagen och antalet döda räknas ännu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!