Högersidan ser ut att gå mot en seger i det spanska parlamentsvalet, vilket beror på en mobilisering bland väljarna och ett missnöje mot den sittande regeringen styre. Det anser Niklas Bremberg, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Men både regeringspartiet PSOE och vänsteralliansen Sumar har lyckats bättre än det först såg ut som att de skulle och det förvånar, säger han.
– De kanske inte blir störst men de har möjligen berövat PP och Vox en möjlighet att få egen majoritet i parlamentet.
Högspelade politiker
Under valspurtens sista veckor har PSOE-ledaren och premiärministern Pedro Sánchez målat upp PP och Vox som ett hot och att ett de skulle utgöra den mest högerinriktade regeringen sedan Franco-tiden.
– Han har spelat ett högt spel, sin vana trogen. Han gjorde ju det när han lyckades få fram missförtroendet 2018 och sedan när han lyckades sy ihop en koalition med vänstern 2019 och när han lyckades återerövra partiledarposten. Han är en politiker som spelat högt och det har gynnat honom, får se om det gör det nu.
Hårda förhandlingar väntar
Oavsett vilket parti som blir störst och vilket block som tar hem mandaten tror Niklas Bremberg att hårda regeringsförhandlingar väntar, för även om PP och Vox redan i dag på flera orter styr tillsammans är partierna relativt olika.
– PP måste hantera Vox, det är det som är den stora grejen. Jag tror att vi måste veta hur starka PP är för att se vilkens strategi de väljer. Men PP kommer ha svårt att sy ihop en annan regering och det skulle bli den mest högerinriktade regeringen vi skulle ha sett i så fall. Någon form av tabu skulle ju brytas om Vox skulle få inflytande över politiken, men det beror på hur mycket och vilket inflytande de får.
För PSOE och vänsteralliansen Sumar, där flera av partierna ingick i den nuvarande regeringen, är utgångspunkten i grunden bättre, men inte heller den helt okomplicerad, menar Niklas Bremberg.
– Visst att det har gnisslat i regeringskoalitionen men de har ändå en personkemi och en erfarenhet av att regera tillsammans. Men med det sagt så är det ganska komplext att sy ihop regeringsunderlaget.
Kan påverka EU på sikt
I början av juli tog Spanien över ordförandeskapet av EU, men att regeringsförändringen i landet skulle hinna märkas under de sex månaderna som Spanien håller i klubban tror inte Bremberg.
– Det kan nog ta ett litet tag innan regeringen kommer på plats men blir det en PP-regering kommer man att försöka skydda den spanska EU-politiken från Vox under ordförandeskapet, tror han och tillägger att många av de frågor som kommer drivas under det spanska ordförandeskapet redan satts igång på tjänstemannanivå.
– Med en spansk högerregering och ett EU-parlamentsval nästa år kommer den spanska regeringen att driva frågor med andra högerregeringar i unionen och det kommer nog märkas.