I bland annat de turisttäta regionerna Katalonien och Valencia återinförs strikta restriktioner på grund av deltavariantens framfart i Spanien. Max tio personer får samlas i Katalonien och alla aktiviteter måste avslutas senast klockan 00.30. Klubbar inomhus har stängt.
– Statistiken är mer än oroande. Den är ärligt talat väldigt, väldigt dålig, säger regionens hälsominister Josep Maria Argimon till reportrar i Barcelona, enligt nyhetsbyrån AFP.
I kustregionen Valencia söder om Katalonien stramas festandet åt med nattligt utegångsförbud och regler om samlingar på max sex personer. I nordliga Asturien får barer och restauranger inte längre servera gäster inomhus. Flera andra regioner överväger också hårdare restriktioner, enligt tidningen El País.
Deltavarianten utbredd
På EU:s smittskyddsmyndighet ECDC:s karta över virusläget lyser Iberiska halvön ilsket i rött och orange. Av EU-länderna toppar bara grannen Portugal samt Cypern just nu Spaniens siffror över bekräftade fall av covid-19.
Utvecklingen drivs av en skenande smittspridning bland unga ovaccinerade spanjorer, enligt statsepidemiolog Fernando Simón. Inte minst är det deltavarianten som sprids.
– Det är troligt att vi om några dagar kommer att ha fler än 400 fall per 100 000 invånare, säger Simón enligt tv-kanalen La Sexta.
Siffran kan jämföras med exempelvis Tyskland, där antalet virusfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna har legat på strax över sju.
"Socialt beteende" orsaken
Smittosiffrorna bland spanska 20–29-åringar är tre gånger högre än bland den övriga befolkningen. Och det är de unga som anklagas för att vara orsaken till den allt mer okontrollerade samhällsspridningen – inte minst genom så kallade "botellones", stora gatufester för tonåringar och unga vuxna som vill undkomma höga dryckespriser på barer och restauranger.
– Fester, gatudrickande, kaféer... Hade vi haft ett mer disciplinerat socialt beteende skulle vi inte vara där vi är i dag, säger den tidigare WHO-läkaren Daniel López-Acuña till El País.
De nattliga utegångsförbud, begränsade öppettider för restauranger och krav på munskydd som tidigare präglade spanjorernas vardag har stegvis slopats de senaste månaderna. Myndigheterna anklagas nu för att ha släppt på restriktionerna allt för hastigt och ansvarslöst.
"Ingen återvändo"
Epidemiologer skyller på den spanska "sociala dynamiken" som erbjuder få andra alternativ för unga att socialisera på än med alkoholen som ständig protagonist.
– När du kombinerar unga människor som släpps lösa efter skolårets slut, som är sugna på att festa, som inte är vaccinerade och tror att de är oövervinnerliga, så kommer det att bli en smittspridning, säger Quique Bassat vid Barcelona Institute for Global Health till El País.
– Men om myndigheterna hade infört specifika åtgärder så hade det kunnat stoppats. Nu finns det ingen återvändo.
Ingen ökning av dödsfall
Spanien väntar runt 17 miljoner internationella besökare i sommar – tre gånger så många som i fjol. Men nu fruktar turismbranschen en våg av avbokningar i ljuset av deltavariantens spridning. I förra veckan avrådde exempelvis Frankrike sina medborgare från att förlägga sommarsemestern i Spanien.
Enligt El País finns oro över att även Tyskland snart kommer att avråda från Spanienresor samt införa obligatorisk karantän för tyskar som återvänder hem efter semestern – något som skulle innebära ett hårt slag för den spanska turismen.
De höga spanska smittosiffrorna korrelerar dock inte med en proportionerlig ökning av sjukhusinläggningar och dödsfall i covid-19. Enligt statsepidemiolog Fernando Simón beror det troligtvis på att landets mest sårbara redan har vaccinerats.