Hälften av olivskörden hotad i Spanien

Torkan och värmen i södra Europa har drabbat de spanska bönderna hårt. I Andalusien i södra Spanien, där en stor del av världens olivolja tillverkas, kan skörden minska med hälften.
–Det blir värre för varje år som går, säger olivbonden Felipe Elvira.

Den spanska olivbonden Felipe Elvira tycker att torkan blir värre och värre för varje år som går.

Den spanska olivbonden Felipe Elvira tycker att torkan blir värre och värre för varje år som går.

Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP/TT

Spanien2022-07-28 06:53

Han inspekterar de tunna grenarna på sina olivträd.

– Det finns inga oliver på de här. Allt är uttorkat, säger Felipe Elvira till nyhetsbyrån AFP.

– Vi är vana vid vattenbrist, men inte i den här utsträckningen.

Felipe Elviras olivodling sträcker sig över de sandfärgade kullarna i Jaén-provinsen i Andalusien. Provinsen är världens största producent av olivolja. Här tillverkas omkring 45 procent av Spaniens olivolja och en femtedel av världens produktion.

Den globala uppvärmningen, med värmeböljor och extremväder som följd, drabbar Spanien särskilt hårt. Sedan i maj har landet drabbats av tre värmeböljor och under den senaste, nu i juli, uppmättes flera värmerekord, enligt landets meteorologiska institut AEMET. I Andalusien nådde temperaturen 44 grader på vissa håll, vilket visserligen inte slog rekordet från förra året på 47,4 grader.

Klarar torka

Årets värmeböljor följer på en osedvanligt torr vinter med knappt något regn.

Floden Guadalquivir, som förser regionen med vatten, är i ett dramatiskt läge, menar Rosario Jiménez som är professor i hydrologi vid universitetet i Jaén. Vattenreservoarer i området når endast 30 procent av sin kapacitet.

– Vissa är i praktiken helt uttorkade, säger Jiménez till AFP.

Generellt klarar olivträd både värme och torka väl.

– Olivträd är väldigt motståndskraftiga mot vattenbrist, säger Juan Carlos Hervas, expert på olivodling, till AFP.

Men när träden drabbas av extremtorka, som den senaste tiden, aktiveras en slags skyddsmekanism för att överleva, förklarar Hervas.

– De dör inte, men de ger heller inga oliver, säger han.

Minskad skörd

Harves uppskattar att skörden på de olivodlingar som saknar konstbevattning kommer att minska med 80 procent i år. Och på bevattnade olivodlingar minskar skörden ändå med närmare hälften. Det påverkar försörjningsmöjligheten för många människor i regionen.

– Många av byarna här är helt beroende av olivodlingarna. Utan olivträden, inga inkomster.

Omkring 65 procent av Spaniens jordbruk är konstbevattnad, enligt landets jordbruksdepartement. Men med den återkommande torkan kan fler bönder komma att bevattna sina åkerfält och odlingar. En ohållbar utveckling, menar hydrologiprofessorn Rosario Jiménez, eftersom jordbruket redan använder nästan alla vattenresurser i landet.

– Alla kan inte konstbevattna sina fält, säger hon.

Olivbonden Felipo Elvira är väl medveten om problemet med vattenförsörjningen.

– Vi kan inte uttömma resurserna, alla behöver vatten. Ärligt talat vet jag inte hur vi ska klara det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!