Högern försöker bryta dödläge i Spanien

Spaniens konservativa parti Partido popular gör ett första försök att bilda regering. Det är dömt att misslyckas. Drygt två månader efter valet råder fortsatt dödläge om vem som ska styra landet.

Partido populars ledare Alberto Núñez Feijóo.

Partido populars ledare Alberto Núñez Feijóo.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Spanien2023-09-26 16:34

Partiledaren Alberto Núñez Feijóo och Partido popular (PP) fick flest platser i landets parlament vid valet den 23 juli. Men framgången räckte inte till att få majoritet och sedan valnatten har hårda förhandlingar pågått. På tisdagen meddelade PP att man vill lägga fram ett regeringsförslag inför parlamentets 350 ledamöter.

Núñez Feijóo, vars parti har 137 platser i parlamentet, måste få stöd av ytterhögerpartiet Vox med 33 platser. Men det räcker ändå inte till majoritetsspärren på 176 platser.

Även om PP får stöd av små högerpartier från bland annat Kanarieöarna så lär rösterna inte räcka för att få makten.

Flera försök

En första omröstning är planerad till onsdagen, då regeringsförslaget måste få en majoritet i parlamentet. Detta lär misslyckas, och därmed görs ett nytt försök på fredag. Då räcker det med att få fler ja- än nej-röster, men även det lär bli svårt för PP.

Om Núñez Feijóo misslyckas går försöket till Pedro Sánchez, partiledare för Socialisterna (PSOE) och avgående premiärminister.

Sánchez måste få med sig flera ytterpartier samt regionala separatistpartier för att få majoritet i parlamentets underhus. Sådana förhandlingar kommer med många krav, där ett väntas vara att de separatister i Katalonien som dömts för att ha medverkat i försök att bryta loss regionen från Madrid ska få amnesti. Det kan röra sig om tusentals dömda personer.

Skarp kritik

PP:s ledare använde det argumentet när han pläderade för att hålla Sánchez borta från makten.

– Inget slutmål, inte ens att bli premiärminister, berättigar ett sådant beslut, sade Alberto Núñez Feijóo.

Om ingen av de ledande politikerna lyckas bilda regering så väntar ett nytt val, troligen i januari nästa år.

Ledamöter för Spaniens Partido popular gratulerar partiledare Alberto Núñez Feijóos försök att få bilda regering.
Ledamöter för Spaniens Partido popular gratulerar partiledare Alberto Núñez Feijóos försök att få bilda regering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!